Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Тарасюк

"Коли нам вдалося евакуюватися, я взагалі не розмовляла"

переглядів: 109

Я з Дніпра. Одна виховую чотирьох дітей. Переїхали в Маріуполь, купили там дім, зробили ремонт. Ми жили біля залізничного вокзалу. Коли розпочали бомбити, залишалися вдома. До кінця не вірили, що такий жах буде коїтись.

А потім ми втекли в підвал і додому вже не повернулися, тому що окупанти наш дім повністю знищили. Ми залишилися взагалі ні з чим. Згодом виїхали до Івано-Франківська. Тут нас поселили в гуртожиток, поки ми трохи прийшли до тями. Так і залишилися тут жити. Діти навчаються онлайн. 

З початком повномасштабної війни, я не вірила, що це все - надовго. Тому й сиділи далі. А потім обстріли все наближались і наближались. А одного ранку я прокинулась від такого вибуху, що вилетіла з ліжка. І люди з нашої вулиці почали тікати. Ми всі думали, що пересидимо в підвалах і повернемося, але вже не повернулися. На Слобідку до моря повернутися вже було неможливо.

У Маріуполі були всі дуже дружніми. Спочатку годували дітей, а потім уже те, що залишилося, самі їли. А взагалі було дуже страшно.

З міста неможливо було виїхати. Були жорстокі бої: з одного боку українці, з іншого - окупанти. Було дуже страшно виїжджати, просто небезпечно для життя. 

Я дуже хвилювалася за дітей. Коли ми виїжджали, танк прямо на мене наставив дуло. Їхали довго: то в лікарні ночували, то у жінки однієї. Дорога була складною. У мене був такий психологічний стан, що мені постійно здавалося, що літають ракети. Зупинилися в Івано-Франківську не знаю чому, у мене тут нікого немає. 

Я взагалі не розмовляла, коли приїхала до Івано-Франківська. Не хотіла ні з ким говорити. За ці місяці уже трохи відновилася. Ходимо до психолога: і до дитячого, і дорослого у ЯМаріуполь. В Івано-Франківську взагалі багато гарних людей. 

Я залишилася на вулиці з дітьми. У нас нічого немає. Зруйнували все. Ні одягу не взяла, нічого. Добре, що нас поселили в гуртожиток безкоштовно, допомогу дали. Зараз виживаємо. Не знаємо що далі робити. Я намагаюсь підробляти. Нам обіцяли надати житло, але так і не дали. 

Я живу одним днем, а далі - не знаю. У мене таке враження, що війна ніколи не закінчиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення харчування дітей житло непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій