Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Альбіна Циганкова

«Коли починалося бомбування, ми пересідали за парти подалі від вікон»

переглядів: 860

Я народилася та проживала в місті Горлівці Донецької області зі своєю сім’єю до 2014 року. Займалася спортом, проводила час із друзями і закінчувала другий курс у технікумі.

Коли починалося бомбування, ми пересідали за парти подалі від вікон

До війни в мене було спокійне й розмірене життя. Ніхто й припустити не міг, що з нами може трапитися подібне.

А потім щоночі ми засинали під звуки бомбування нашого міста. Навіть вийшовши в магазин, можна було потрапити під стрілянину. Під час навчання, коли починалося бомбування, ми пересідали за парти подалі від вікон, ближче до стіни. А по дорозі додому можна було зустріти озброєних людей або місто могли почати бомбувати будь-якої миті.

Тому майже зразу, коли почалася війна, ми вирішили виїхати, тому що щодня ми ризикували своїм життям. Ми зібрали речі й виїхали в невідомість, залишивши все.

Улітку 2014 року я, мама і однорічна сестра виїхали до Бердянська, думали, що це все несерйозно і через пару тижнів усе скінчиться. Пробули ми там три тижні, але ситуація в місті почала погіршуватися. Тому в серпні зразу після Бердянська ми виїхали в місто Іршаву Закарпатської області до родичів. На цей раз сподівалися, що все закінчиться через пару місяців. Пробувши там 2,5 місяці, повернулися в Горлівку, тому що мені потрібно було вчитися. Так, технікуми, інститути – усе продовжувало працювати.

У жовтні ми зважилися виїхати повністю, тому що ситуація не поліпшувалася. Було прийнято рішення переїжджати до Кривого Рогу, тому що тут мене готові були прийняти в технікум за тією ж спеціальністю в середині останнього курсу. Ми взяли пару сумок із речами на сезон, зняли квартиру в телефонному режимі, залишили свій будинок і виїхали всією сім’єю: я, мама, тато, сестра, дві бабусі й дідусь.

Моя сім’я прожила в місті п’ять років і повернулася на батьківщину, на щастя, майно в нас вціліло. Я була вдома тільки один раз через карантинні обмеження.

Найважчим для мене було залишити рідний дім, розлучитися з друзями і родичами. Складно жити далеко від рідних і не мати можливості їх побачити.

У Кривому Розі я закінчила магістратуру, знайшла стабільну роботу, нових друзів і живу повноцінним, наповненим життям.

Після пережитого в мене змінилися погляди на життя, я менше стала цінувати матеріальне, тому що ці блага можна втратити будь-якої миті. Найголовніше – це сім’я, здоров’я та емоції від життя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Горлівка 2014 Текст Історії мирних молодь 2015 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення освіта внутрішньо переміщені особи розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій