Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентин Мокан

«Коли починається обстріл, виглядає це страшно»

переглядів: 761

Валентину було 15 років, коли в його рідний Донецьк прийшла війна. Жити в найнебезпечнішій зоні міста, біля аеропорту, було нестерпно, тому хлопець із мамою залишив свій будинок і подався шукати щастя в Запоріжжі.

Я народився в Донецьку і жив там до початку військових дій. Навчався в школі. Жив із мамою, батько пішов із сім’ї давно, мама працювала на шахті ім. Засядька. Більше в нас нікого немає.

У 2014 році спочатку в місті з’явилися військові, буквально на кожному кроці, і різних національностей... Комендантська година була введена, тільки до 23:00 можна було вийти на вулицю. Після 23:00 військові зупиняли для з’ясування обставин, документи дивилися. Потім почали бомбити, і стало ясно, як насправді все є. Тоді й почалася сама війна, ми її побачили.

Ми жили в Київському районі, у гуртожитку біля аеропорту. До нас багато снарядів прилітало. Ми тікали в сховище, воно в нас було в гуртожитку саморобне, у підвалі.

Звичайно, усі хотіли, щоб швидше все врегулювалося мирним шляхом. У всіх були одні думки – нікому це не потрібно! Коли починається обстріл, виглядає це страшно. Снаряди біля тебе падають і в будинок влучають, розриваються там, розбивають квартири й вікна. Люди, які там знаходяться, травмовані.

Коли починається обстріл, виглядає це страшно

Коли починають стріляти, виникає зразу паніка – бігти зі свого житла сходами. Світло вимикалося зразу, тільки бомбування починалося, ліфт не працював. Ми тоді на п’ятому поверсі жили, сходами збігали до бомбосховища.

Мамі зарплату почали затримувати. З водою були перебої, тому що розбомбили там, ремонтують. Бувало, що води не було й тиждень. Зі світлом були проблеми.

Пересуватися вулицями можна було більш-менш спокійно. Але теж до певного часу. Починають десь стріляти, чуєш, що десь розриваються снаряди, бажано швидше повернутися додому. Хто знає, куди воно прилетить наступного разу. Усі зразу розбігалися з вулиці, тільки щось бахне, по домівках бігли.

У 2015 році ми вирішили виїхати з Донецька. Поговорили з мамою, посиділи, подумали, як далі жити. Бачимо, що кінця і краю не видно, бомбардування теж тривають, не вийти ні на вулицю, ні до магазину. Через півроку грошей накопичили на переїзд, речі найнеобхідніші взяли із собою та переїхали в місто Українськ. Мамі, як переселенці, там дали квартиру, за комунальні послуги тільки платила. Вона зараз там.

Я там пожив трохи та зрозумів, що роботи особливо немає, що треба спробувати хоч чогось домогтися в житті й поїхав до Запоріжжя. Була вакансія на «Запоріжсталі» – і я погодився працювати. Не хотів залишатися в Українську, а в Донецьку взагалі перспектив уже ніяких не видно. Молоді теж усі виїжджають: хто на територію України, хто за кордон взагалі. Звичайно, я сподіваюся, що коли-небудь Донецьк знову стане територією України та знову можна буде там жити, будувати сім’ю, плани на майбутнє.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь 2014 2015 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення неповні сім'ї 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій