Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 878
Олена Чаплигіна
photo0
photo1
photo2
photo3
«Коли ми бігли із сином, я думала лягти. Але щось мені підказувало: «Біжи, Лєна, біжи!»

Олена Чаплигіна і троє її дітей добре знають, що таке голод. На початку війни Авдіївка перебувала під постійними обстрілами. Виплати – заморожені, магазини – зачинені. Олена згадує: «Привозили нам хліб машинами. Моя дитина сиділа у візочку та кричала: «Мамо, я хочу їсти!» Коли військовий нам дав три буханки хліба, я думала, люди перевернуть просто візочок». Олені довелося навіть просити милостиню, щоб хоч якось вижити.

Дитині яблуко дали. Якби ви тільки бачили, коли діти голодні і коли вони це яблуко, цю грушу, цей шматочок хліба їли... Нам одрізала бабуся шматочок хліба в довжину. І я їм ділю його на трьох, а вони: «Ні, мамо, і тобі треба». Я їм віддаю, а вони... Навіть найменшенька відламує: «Мамо, ну, їж».

У мене три шлюби законних було. Від трьох шлюбів різні діти. Паршина Анастасія – це найстарша дочка, їй 18 років. Чаплигін Станіслав – йому 13 років. І Захар’ян Ауріка – їй 5 років.

Коли ми бігли із сином, я думала лягти. Але щось мені підказувало: «Біжи, Лєна, біжи!

Нам дуже важко довелося. Пережили голод і холод. Нічим було опалювати. У мене не було ні трісочки, ні дров, нічого. Я зверталася до багатьох організацій, щоб допомогли, або грошима, або дровами. Було таке, що в 14-му році ми навіть перебирали в шафах речі та спалювали, щоб було тепло дітям. Ми спали в 14-15 роках в речах. Я дітей змушувала надягати шапки, курточки.

Коли ми бігли із сином, я думала лягти. Але щось мені підказувало: «Біжи, Лєна, біжи!

У 14-му році до нас гуманітарки погано приїжджали сюди. Прорватися було проблематично. Привозили нам хліб машинами. І така ось маленька чорна буханочка хліба, якою можна було цвяхи забивати. За таким ось буханцем хліба ми в черзі стояли.

У нас була дитяча черга і черга пенсіонерів. Пенсіонери просто залазили, не дивилися – діти, не діти. Залазили просто на голову, лізли до цієї машини. Машини перевертали разом із хлібом. Це було жахливо. Нам хліб кидали, як собакам, хто зловить. Ось таке ми пережили.

У мене дитина сиділа у візочку та кричала: «Мамо, я хочу їсти!» Військовий був на машині й кинув нам цю буханку хліба, і мені її просто розірвали. Військові кажуть: «Зачекайте». Я вже зі сльозами почала йти, військовий сказав: «Зачекайте, зараз я спущуся, особисто вам дам». І ось військовий спускається... Три хлібини... Давали на сім’ю дві буханки... Коли військовий нам дав три буханки хліба, я думала, що люди перевернуть просто візочок.

У мене дитина взяла цю буханку хліба і почала просто гризти. Я потім цілісіньку ніч разом із нею не спала, бо в неї так животик надувся, і вона дуже плакала. Ні ліків, нічого не було. Це було проблематично.

У нас не було соцвиплат півроку, навіть більше. Півроку ми сиділи без світла. Свічки з гуманітарної допомоги теж – було таке ж, як із хлібом. Було проблематично отримати свічки. Давали по 3, по 5 свічок. Скажена черга була. Коли отримували, коли не отримували.

Коли не було світла, у нас були чорні шторки, гардини – все це було чорне, бо гніти ми робили – ватку згортали і давали олії.

Обстріли ми пережили. Я потрапляла неодноразово. Ходила за харчуванням – нам як багатодітним давали від заводу. Харчування містило: суп, якась січка, якась кашка, котлетка й компот. Ми ходили разом зі старшою донькою, Анастасією. Потрапляли неодноразово під міни ці.

9-поверхові будівлі, 5-поверхові будівлі... Ці всі влучання. Ми ховалися в під’їзд, всі бігли туди. Народ не дивиться, що там дитина, мама з візочком. Ось таке божевілля ми пережили.

Потрапляли разом із сином Стасиком під обстріл. Ми поки додому бігли, я втратила голос... У мене два тижні не було голосу взагалі. У мене посічені груди, живіт і ноги. Штани посічені. Точно так же ж у мого сина.

Коли ми бігли із сином, я думала лягти. Але щось мені підказувало: «Біжи, Лєна, біжи!

Коли ми бігли із сином, я думала лягти. Але щось мені підказувало: «Біжи, Лєна, біжи!». І я синові кричала. І ось ми біжимо і біля нас просто снаряди... Вони гарячі. Вони футболку, ноги, це все порізали. Або відчуваєш, що біля обличчя гаряче, це все. Я кричала до такої міри синові, щоб він біг, а він зупиняється: «Мамо, я без тебе не побіжу». Я йому кричала «Сину, біжи!» І після цього я втратила на два тижні голос.

Після цього обстрілу в мене щось затиснуло в нервах у хребті. Обстежитися не обстежуюся, тому що проблематично з грошима.

Раніше, якщо не вистачає солі чи хліба, ти пішов попросив у сусіда – будь ласка. Зараз навіть цього ніхто не дасть: ні солі, ні крупинки хліба, нічого... У мене є такі подруги, у яких теж проблематично з грошима. Є у мене можливість – я дам. Я така людина, що я не багата, я проста.

У мене тільки дитячі виплати та пенсія по втраті годувальника. Перший мій чоловік помер. По втраті годувальника дочка Анастасія отримує пенсію. Зараз вона вже на третьому курсі училища. Вона у мене електрогазозварник, плюс слюсар ремонту машин. Я хотіла, щоб вона була, як я, кухарем-кондитером. Але вона не хотіла їхати, не хотіла нас кидати. Вона бачила, що ми пережили в 14-15-й роки, особливо у 2014-й рік... Це був взагалі жах, жах, жах, голод.

Коли ми бігли із сином, я думала лягти. Але щось мені підказувало: «Біжи, Лєна, біжи!

Просто уявіть собі. Ми добре одягнені, хороший візочок. І я ходила разом з дітьми до церкви просити милостиню. Кулі літають, жах, свистять міни. Вибухають снаряди. Ми йшли до церкви. Мене батьки виховали так: я ніколи не полізу в чужий город, я ніколи цього не зроблю. Для мене це гріх. Я ніколи не зроблю, щоб піти десь щось поцупити.

Я посадила маленьку дитину у візочок, інші мої діти – з боків, і ми ходили до церкви. Там батюшка сказав: «Пройдіть по цій вулиці, тут люди вам допоможуть». Ми пішли. Нам давали дрібну картоплю з такими шаленими паростками, великий пакет.

Дитині яблуко дали. Якби ви тільки бачили, коли діти голодні і коли вони це яблуко, цю грушу, цей шматочок хліба їли... Нам одрізала бабуся шматочок хліба в довжину. І я їм ділю його на трьох, а вони: «Ні, мамо, і тобі треба». Я їм віддаю, а вони... Навіть найменшенька відламує: «Мамо, ну, їж».

Сподіваємося, щоб це все швидко закінчилося. Авдіївка залишилася Авдіївкою. Мрія – щоб усе повернулося, щоб ми влаштувалися на роботу за своєю спеціальністю, щоб діти ходили під мирним небом. Щоб усе налагоджувалося.

slide1
slide2
slide3
slide4
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій