Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Вигіна

«Щовечора лягаю та молюся за синів»

переглядів: 1004

До війни в нас був будинок цілий. Зараз тріщини, відлущується штукатурка. Коли летіло [снаряди], фундамент просто сідав. У мене хата ходором ходила.

Щовечора лягаю та молюся за синів

У 2015 році було страшно, і тікали, по підвалах ховалися. Але я раз відсиділа в підвалі й сказала: «Мам, я більше не піду. Що буде, то буде, тому що мені здоров’я дітей дорожче». Там вогкість. Я нікому не бажаю туди спускатися.

Над хатою все летіло. Це — те, що ми самі особисто бачили. Звідки й куди летіло... Ми не снайпери, ми не знаємо.

У 2015-му чи 2014 році ми стояли в сусідів біля горіха. Снаряд пролетів і далі на вулиці впав. І так їх три штуки пройшло. Ми це все спостерігали. У мене дитина навіть побігла. Я кажу: «Куди? Назад!» У мене шок був. Несподівано, це просто несподівано. Але однак ми нікуди не ховалися, бо який сенс ховатися? Якщо, як то кажуть, судилося, то воно впаде, де б ти не сховався. Це марно.

Щовечора лягаю та молюся за синів

Паніка перший раз була. Дуже сильна була паніка, тому що горіло тут все над хатою. Напевно, так місяць не світив, як у мене тут все. Я не можу передати, це такі яскраві спалахи, це було жахливо. Була перший раз паніка дуже сильна. А вдруге я вже так, спокійно. Ми присіли просто біля стінки, сіли в будинку й перечекали бомбардування, і все.

Я працювала сторожем, а зараз в декреті знаходжуся. За професією я — маляр-штукатур. Але за фахом не працюю, тому що в мене ревматизм. Беру в борг, потім «дитячі гроші» отримую, віддаю. Так і живемо. Курей ріжу, уже хоч якесь м’ясо, вже не треба напівфабрикати купувати. Напівфабрикати ми не купуємо.

Двоє діток є, я щаслива. Мені ставили діагноз – безпліддя. Намагалася лікуватися. Робила повторні аналізи, а потім було Богом дано.

Щовечора лягаю та молюся за синів

Я дуже цих крихіток люблю. Буває кричу, буває й по попі вони отримують, особливо старший. Але це — мої улюблені діти. Я навіть, буває, лягаю вночі й молюся Богу, кажу: «Боже, якщо ти є насправді, то захисти цих крихітних діток. Я вже своє віджила. Я вже йду до старості, а вони ж іще й білого світу не бачили». Щовечора лягаю та молюся за них.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новотроїцьке 2014 2015 2016 Відео Історії мирних жінки 2014 2015 2016 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій