Марина розповідає про життя жінок з дітьми під час війни. Незважаючи ні на що, вони були і є чудовими мамами.

Іра чудова мама. Була. Сусідка тепер теж чудова мама

Віта схопила дітей в перші ж дні війни і добу стояла з ними в мороз на Шегинях, на пішому переході. Молодший син заробив бронхіт. Вона чудова мама.

Оксана залишилася з донькою в Житомирі. Вона волонтерить і не завжди буває вдома, коли лунає повітряна тривога. Оксана щоразу молиться і дзвонить Софійці – нагадати, щоб мала не потикала носа з коридору, навіть якщо Мурзик втече на кухню. Вона чудова мама.

Катя гарує в Польщі на двох роботах, миє посуд в забігайлівці і підлоги в клініці поруч з її будинком. Зате в її двійнят знову є власна кімната. Вона чудова мама.

Марина не пішла на роботу, а сидить в Німеччині на «соціалці» і живе в кімнаті, в будинку щирої, але строгої фрау Феєрбах. Ця бабця не пахне пиріжками, як Маринчина мама, і часто робить зауваження її чотирирічному Матвію. Матвій тоді ховається у шафі і проситься до своєї баби Нелі. Марина чудова мама.

Леся щодня постить гарні фото свого нового будинку. Тепер він не в Харкові, а під Прагою. Леся робить яскравий манікюр і купляє обновки своїм трьом дітям і весело щебече з підписниками в інстаграмі.

Леся каже, що не повернеться в Харків. Бо в молодшого досі не минув енурез, який почався в лютому, коли вони поспіхом залишали рідну Салтівку. Вона чудова мама.

Аня залишається в Полтаві. Вона з великими зусиллями виконує базовий материнський обов'язок – готує їсти дочці. На більше її не вистачає. 12-річна Соломійка часто сама ходить в магазин за продуктами, бо мама повсякчас забуває. Тепер вона постійно годинами сидить на кухні з відсутнім поглядом, а по ночах дівчинка чує схлипування з маминої кімнати. Аня теж чудова мама.

Іра не могла повірити у масштаб біди і не евакуювалася з Маріуполя. Її поховали у братській могилі. А її синочка Мирона врятувала сусідка.

Не факт, що й сама сусідка залишилася б в живих, якби Іра не поділилася з нею останньою їжею. Сусідку з малим евакуювали тиждень тому. Іра чудова мама. Була. Сусідка тепер теж чудова мама. Хоч для 21-річної дівчини це в новинку.

Бути мамою під час війни складно. Ніхто не знає, як чинити правильно, і робить те, що може. Обіймаю вас, мами. Ви робите все, що можете, ви чудові, хто б вам що не казав.

Історія з відкритих джерел.