Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Тарапата

«Господарі квартири відмовляли нам тільки тому, що ми переселенці»

переглядів: 727

З 11 років я почала займатися тхеквондо. І відтоді живу спортом завдяки моїм батькам. У 14 років я була вже учасницею чемпіонату світу серед юніорів і посіла 6 місце. У 15 років стала майстром спорту й виграла чемпіонат України серед дорослих...

У 2012 році в нас із чоловіком Євгеном відбулася радісна подія – народження доньки Даринки. Спорт відійшов на друге місце. За два роки в Донецьк прийшла війна.

З міста ми поїхали 6 червня 2014 року. У цей день в аеропорту пролунали два потужних залпи. А живемо ми в п’яти кілометрах від аеропорту, на вулиці Поліграфічній. Чоловік терміново приїхав із роботи й сказав, що в мене на збори є декілька годин. Удень, поки донька спала, я спакувала сумки.

Ми поїхали на Білосарайську косу. Безумовно, що в сумках були літні речі. Ми ж не думали про те, що додому більше не повернемося. Пробули на морі два тижні, зрозуміли, що повертатися в Донецьк немає сенсу. Вирішили перечекати конфлікт у Маріуполі.

Через знайомого ріелтора зняли там квартиру. Тут ми прожили півтора місяці. І зрозуміли, що щодня чуємо все ті ж залпи гармат, як і в Донецьку. Хтось говорив, що це вчення, інші – що це перестрілки. Але це все було на рівні чуток. Ми ж знову взяли курс на Білосарайку. Там ми вже думали, що ж робити і як жити далі.

На початку осені наші знайомі поїхали до Черкас. Покликали й нас туди. Ми недовго вагалися. Спочатку зняли подобово квартиру. Перший тиждень жили в ейфорії: нове місто, старі друзі, зустрічі, посиденьки. Потім постало питання про довгострокову оренду. Було неприємно, коли господарі квартири відмовляли нам тільки тому, що ми — переселенці з Донецька. А ті, хто погоджувався, пропонували такі убогі квартири, що хотілося плакати.

Пошуки житла тривали десь тиждень. І нам нарешті пощастило: знайшли затишну квартиру, в якій відтоді й живемо. Господиня не переймалася питанням, звідки ми. Не збентежила її й малолітня дитина.

На вулицях Черкас я проводила безкоштовні тренування для переселенців. З усіма познайомилася на зустрічах громадської організації біженців зі Сходу України.

По п’ятницях ми збираємося, п’ємо чай, спілкуємося, підтримуємо один одного. Адже багато з них перебувають у депресивному стані. Люди втратили рідних, будинок, роботу. Якщо людину залишити в такому стані, то він може посилитися й призвести до плачевних наслідків. Тому я вирішила за допомогою спорту підбадьорити своїх земляків.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд психологічні травми житло робота внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій