Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Опанасівна Шевнова

«Хочеться забути, як стріляли та людей убивали»

переглядів: 519

Олена Опанасівна 65 років прожила на Донеччині. 17-річною дівчиною приїхала до Станиці будувати шахти. Тут же познайомилася з чоловіком, вони жили душа в душу, виховували дітей та раділи онукам. Наразі жінка залишилася у Станиці без рідні, їхати нікуди. Вона намагається забути обстріл і години, проведені у бомбосховищах.

Хочеться забути, як стріляли та людей убивали

Я народилася у Чернігівській області. 1956-го приїхала на Донбас, на відновлення шахт, з того часу тут і живу. Чоловік у мене білорус, 40 років у Станиці пропрацював. І лікарню зводив, і парк, все. Ми маємо двох дітей. Чоловік раптово помер, діти та онуки роз'їхалися хто куди, а я сиджу.

Коли в нас почалися обстріли, я якраз на дачу йшла. Там хвилин 30 ходу залізничними коліями. Вже заваруха почалася, на мосту танк стояв і п'ятеро хлопців недалеко. Я кажу: «Внучки, чи можна бабусі пройти?» Вони відповідають: Ми не знаємо, що буде. Ну, йдіть, тільки недовго».

Я прийшла, двері відчинити не встигла, поставила в альтанці сумку, як почали бомбити. Двері від несподіванки зачинилися. У сусідів саме хлопці на городі були, я покликала їх. Як стихли обстріли, вони прийшли, двері відчинили і запропонували підвезти. Але я вирішила пішки додому йти, а там вирви були глибокі, досі не знаю, доїхали вони тоді чи ні.

Коли додому повернулася, три хвилини минуло – бомбанули, і шибки з усіх вікон полетіли. Отакий був перший день війни. Коли були обстріли, вирішила піти до бомбосховища, тому що неможливо було сидіти. Думаю, якщо місця не буде, то візьму табуретку, хоч посидіти.

У 2015-2016 роках дуже складно було, тому що стріляли часто. Пенсію не давали, а щоб хліб взяти, під бомбардуванням ходили. До того часу вивчили і знали, коли розриватиметься. Коли летіло, падали хто на землю чи ще кудись.

Хочеться забути, як стріляли та людей убивали

Важко було. Газу, води не було. Спека стояла шалена. Ліс спалахнув, та ще й обстріли постійно. Від запаху гару дихати не було чим. Я особисто ходила до військових, просила дати хоч два літри бензину, щоб щось зварити поїсти, мені тоді лікар дав паливо.

Мене не поранили, але, як стояли один раз за хлібом, снаряд до банку недалеко потрапив. Тепер на одне вухо погано чую. Хочеться забути, як стріляли та людей убивали.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Щастя 2014 2021 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій