Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Миколайович Дяченко

«Кажу: «Я нікуди не виїжджаю». І залишився, а сім’я виїхала»

переглядів: 807

Початком війни стало 11 червня 2014 року – обстріл Мар’їнки, який почався о 22:00, і з цієї миті для мене почався відлік війни. Зрозумів це, коли було два обстріли по Мар’їнці з «Градів». Я саме дивився передачу Савіка Шустера, і тут вимкнулося світло. Після цього почалася не паніка, але уявлення, що це вже справжня війна.

Ну, і вранці наслідки... Усю ніч не спали, із сусідом спілкувалися, тому що моя сім’я перед цим виїхала. Я до кінця не вірив. Були розмови, що [ми] на порозі воєнних дій. Я був депутатом міської ради і говорив: «Усі на місцях, райадміністрації, міська влада». А тут така паніка! Увечері кажуть, що потрібно виїжджати. Кажу: «Я нікуди не їду». І залишився, а сім’я виїхала.

Під час першого обстрілу мій будинок не постраждав, пізніше були осколкові [ушкодження]. Доньці прилетіла міна, але не вибухнула, застрягла на другому поверсі. А в нас було пошкоджено п’ять штук шиферу на гаражі.

На другий день почали телефонувати родичі, я ж залишався в Мар’їнці та збирався виїжджати ближче до вечора. Завантажив машину, знеструмив будинок, забрав улюбленого собаку й виїхав до родичів у бік Запоріжжя. Це було 12 червня.

Я періодично їздив [до Маріуполя], наша організація отримувала гуманітарну допомогу від Ріната Ахметова. Ми цю допомогу роздавали мешканцям району та прилеглих міст – Красногорівки, Мар’їнки, інших населених пунктів.

Курахове знаходиться в 20 км від Мар’їнки. Я постійно їжджу туди, все-таки це наша відповідальність перед чорнобильцями, проводимо різні заходи.

Щодня тільки й думаємо про те, щоб повернутися додому... Знаю ситуацію там, проблеми з газом досі не вирішені, з водою і з усім, пов’язаним із комунальним господарством. Якби все це було, то звичайно, повернулися б додому, незважаючи ні на що. Коли було перемир’я, їздили.

Так склалися життєві обставини, що онук виріс за час війни й пішов до ліцею. Звичайно, тягне додому – там залишилося все, що нажили.

Війна відбилася й на нашому фінансовому стані. У мене ціла купа чорнобильських болячок, я інвалід II групи. Довелося робити дорогу операцію із заміни тазостегнового суглоба. Додалося болячок і на нервовому ґрунті. Дружина онкологію перенесла. Зараз продовжуємо боротися за здоров’я. Морально це дуже важко.

У Кураховому не відчуваю такої небезпеки, як у Мар’їнці, де проходить лінія розмежування.

Через війну кардинально змінилося наше ставлення до життя. Переосмислили цінності того, що було і що відбувається. Війна нікому не приносить радості. Це горе!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Текст Історії мирних пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) обстріли Донецька розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій