Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Шипілова

«Гірше, ніж в Маріуполі, вже не буде»

переглядів: 201

24 лютого Марина пішла на роботу, а додому повернутись вже не змогла. Вона з родиною ховалась у підвалі, поки не з’явився шанс виїхати

Мені майже 29, є син і чоловік. Жили ми в Маріуполі. 24 лютого я збиралася на роботу зранку. Прокинулася, як і всі, від гучних вибухів, але збиралася далі. А коли стало дуже гучно, довелося ще й брати речі з собою на роботу. Потім я додому не повернулася.

Я залишила свою роботу, своє житло. Довелось життя починати заново.

Шокували обстріли – я не знала, чи наступної хвилини буду жити, чи ні. Коли в місті були, ховалися в підвалі. Там ми були більш-менш у безпеці. Магазини не працювали, аптеки теж. У Маріуполі не було ні газу, ні світла, ні зв’язку. Використовували тільки те, що було вдома в запасах.

А потім на свій страх і ризик ми виїхали. Було дуже страшно, бо їхали під обстрілами. Ми виїжджали самотужки, на своїй машині. Почули, що буде їхати колона, зібрали швидко якісь речі й виїжджали через порт. Потім через Бердянськ і Василівку у Запоріжжя.

Ми забрали кота. Він був шокований, коли виїжджали під обстрілами. Потім було складно знайти житло з котом. Він декілька днів ночував у машині.

Я намагаюся сама на себе працювати - роблю манікюр, а чоловік зараз на війні. Мабуть, ми зазнали серйозних психологічних травм, але я вважаю, якщо пережили Маріуполь, то переживемо усе. Мені здається, гірше вже не буде.

Я б хотіла, щоб війна скінчилась якнайшвидше, але коли дивлюсь новини, розумію, що це надовго.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна житло внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій