Місто Батурин на Чернігівщині розташоване усього лише за 100 км від кордону з Росією. Вже по обіді 24-го лютого російські війська були в околицях міста. Саме в Батурині знаходиться Національний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця". У перші години після повномасштабного вторгнення усі працівники заповідника стали на захист культурної та історичної спадщини.

Найцінніші експонати сховали ще до початку війни. Повністю експозицію в усіх шістьох музеях зібрали до кінця лютого, тобто усього за кілька днів… Усе це – під звуки вибухів…

Після звільнення Київщини та Чернігівщини, заповідник продовжує активне музейно-науково-просвітницьке життя. З аншлагами проводять онлайн-екскурсії, які часто відвідують люди з окупованих територій та ті, хто виїхав за кордон. Саме під час війни заповідник «Гетьманська столиця» став членом Міжнародної ради музеїв (ІСОМ). А ще тут почали підготовку до зйомок фільму про гетьманича, дипломата та патрона Бетховена – Андрія Кириловича Розумовського.

Про досвід збереження культурних цінностей та історичних пам'яток в умовах війни розповідає генеральна директорка заповідника "Гетьманська столиця" Наталія Реброва.

Музей "Голоси Мирних" дякує за допомогу в організації інтервʼю нашим партнерам – Комітету Допомоги Українським Музеям (Komitet Pomocy Muzeom Ukrainy) та Музею Варшавського повстання (Muzeum Powstania Warszawskiego).