Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила та Ірина Любіни

«Газу не було, світла не було і води теж»

переглядів: 898

Онучка Іра, 14 років:

Газу не було, світла не було і води теж

Мені пригадується Новий рік. Я дуже любила взимку гуляти на Тоненькому. Дуже було багато снігу. Ми завжди ходили в гості з мамою на інший кінець Тоненького, там були її друзі, мій хрещений. І ми там святкували Новий рік.

Я пам’ятаю той день, коли ми сиділи в кімнаті. Тоді була мама і прийшла моя друга бабуся. Вона показувала нам якісь старі фотографії, і ми дивилися. І біля нашого будинку впав снаряд. Ми одразу побігли до підвалу. Цей момент, мені здається, я ніколи не забуду. Це було страшно.

Бабуся Людмила:

Газу не було, світла не було і води теж

- Нещастя – дочка померла. Найголовніша у нас була дочка. Через хворобу вона померла. Важко, не вистачає її, ось два роки було. Без неї як без рук. Запалення, потім щось у неї в крові виявили. Вона і в Дніпропетровськ їздила. Думала, що онкологія. Усі їй сказали, що все нормально. Лікувалася від запалення легенів, а потім чомусь відмовили нирки. Донорів шукали, кров їй переливали, і все одно. Два тижні відлежала, у кому впала і померла. Я так сумую, так сумую. Моє сонечко.

Газу не було, світла не було і води теж

Дуже важко одній, не можеш зібратися духом, ще коли в тебе рідні постійно плачуть, і ти сам хочеш якось забути, а не виходить.

Дуже страшні часи були. Я пам’ятаю, як з подругою йшла і чула обстріли. Я йшла додому і такі думки були: скоріше б дійти, скоріше б дійти. Було страшно дуже. Особливо коли вночі не можеш заснути і бачиш, як ці снаряди вгору летять.

Газу не було, світла не було і води теж. Картопля своя, підеш до магазину, намагаєшся щось подешевше взяти. Якось виживаємо.

Я мрію, щоб онучка в технікум або інститут вступила. Щоб закінчила добре. Своє покликання знайшла.

Газу не було, світла не було і води теж

Онучка Іра:

Моя мрія дуже серйозна. Я хочу, щоб у мене було майбутнє. Мрію вирости і щоб з мене щось вийшло.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Тоненьке 2017 2019 Відео Історії мирних пенсіонери молодь обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій