Романюк Яна

Здобувачка освіти 11 класу Радивилівського ліцею №1 Радивилівської міської ради Дубенського району Рівненської області

Війна. Моя історія.

Ранок 24 лютого став ранком невизначеності , тривоги і невпевненості в майбутньому. Черговий відпочинок з сім'єю в засніжених Карпатах обернувся на жахливий сон. Я прокинулася обуреною , адже хтось настирливо стукав у двері , а ще звечора я була впевнена , що висплюсь  перед дорогою додому. Відкрила  двері, фраза “Збирайся , почалась війна” стала для мене громовицею в  сонячний ранок. За п’ять хвилин я стояла із зібраною валізою біля авто, у той момент відсутність мережі та Інтернету вже не здавалися перевагою садиби високо в горах. Дорога додому під звуки дзвінків рідних, новин з радіо та сповіщень у соціальних мережах, тягнулася для мене вічність. Ще в дорозі батьки вирішили , що повертатися до квартири на п’ятому поверсі, не надто безпечно тому ми одразу поїхали до бабусі  у невеличку двокімнатну хатинку.  

Щовечора  я засинала, знаючи, що війна прогулюється  розмашистими кроками по нашій країні, а  з кожним новим світанком ставало все важче себе переконувати, що моє життя залишиться таким, як і було. Сидіти склавши руки було нестерпно. Тому як тільки дізналися, що поруч з нашим містечком, на великій відпочинковій базі, оселилося понад 200 людей зі Сходу України, ми відразу почали приїжджати до них.  Мій тато проводив для дітей футбольні тренування,  ми з подругами робили мініквести, а ввечері просто спілкувалися. Хоча  причина нашого знайомства була болючою для усіх нас, та ми змогли стати хорошими друзями. Протягом весни щотижня продовжували волонтерити: ліпили вареники, плели сітки й робили окопні свічки. У той же час дивлячись на небо, я бачила гвинтокрили, а не зірки, а у стрічці Інстаграму зустрічала не посмішки, а шрами. І це не дозволяло повертатися до буденності.

Хоча ця війна не торкнулась мене так сильно, як моїх друзів зі Сходу , але вона не проходить  повз мене. Втрати та страх, які принесла війна, навчають мене радіти життю та цінувати свободу.