24 лютого 2022 року застало 78-річного Євгена Баля у селі Мелекіне неподалік Маріуполя Донецької області. Виїздити він не хотів. Донька Наталія Рум'янцева пригадала, що батько зголошувався до лав територіальної оборони, але його не взяли.

2 квітня унаслідок тортур Євген помер

18 березня 2022 року російські військові прийшли з обшуком до оселі Євгена. Знайшли фото з українськими морпіхами, книжки. Чоловіка відвезли в селище Мангуш на Донеччині, де три дні катували, а потім відпустили. 2 квітня унаслідок тортур Євген помер.

Євген Баль понад 30 років служив на підводних човнах Північного та Тихоокеанського флотів. З 2014 року провадив активну патріотичну й волонтерську діяльності у Приазов’ї.

«Тато їздив на зустрічі з військовими, де ділився не тільки своєю творчістю, а й військовим досвідом. Часом хлопці підходили до нього й радилися, що робити з військовою кар’єрою», – розповіла донька Наталія Рум’янцева.

Євген був патріотом, спілкувався українською мовою. Якось разом із дружиною перефарбував автобусну зупинку у синьо-жовтий колір. Ще під час служби в армії почав писати. Видав три книжки: «Фарватер невідомий», «Меридіани штурмана Барка» та «Хроніки пса Филимона». А перед початком повномасштабного вторгнення писав дитячі спогади. Хотів видати автобіографічну книгу...

У Євгена Баля залишилися дружина, донька й інші рідні.

Історія з instagram каналу Victims of russia.