Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Володимирівна Семендяєва

«Це просто фільм жахів: дерева валяються, дроти обірвані»

переглядів: 658

До війни я працювала, три роки як перейшла на пенсію. 11 липня 2014 року я ще була на роботі, а потім усе перервалося. Дуже було важко перші місяці, тому що всі мої діти втратили роботу й жили на одну мою пенсію. Потім і я перестала пенсію отримувати, напевно, десь місяців п’ять. Коли повернулася пенсія, знову стало легше.

У нас у дворі одного разу болванка метрова впала, удруге – в городі. Ми збирали у дворі осколки від мінометних [снарядів], БМП-заряди.

Я була на роботі, дочка старша разом з онуками займалася консервацією. На роботі пішла розмова, що сьогодні щось має статися. Я телефоную додому старшій, кажу: «Олю, так і так, треба кудись їхати, тому що сьогодні щось намічається». Вона каже: «Ой, мамо, не слухай, нічого не буде». Потім телефонує: «Мамо, кидай усе, не потрібно зарплати, давай виїжджати». Я кажу: «Я допрацюю день, а потім вже поїдемо».

У зятя машина, дві дочки, три внучки, я. Ми поїхали до села Костянтинівка. А о десятій годині вечора почалося – виблискувало все, горіло.

Наступного дня дочка каже: «Поїдемо, подивимося, що в нас удома». Мене не взяли. Приїжджає і каже: «Добре, що ти не поїхала, ти б не витримала. Це просто фільм жахів: дерева валяються, дроти обірвані».

Це просто фільм жахів: дерева валяються, дроти обірвані

Ось так у чужій хаті живемо вже сім років. У 2015 році ми ще виїжджали в Максимільянівку, а потім як повернулися в 2015 році, так і живемо в Мар’їнці. Звикли до пострілів і вибухів.

Пам’ятаю, що ми в травні 2014-го поставили паркан. А у вересні того ж року «Град» впав і розірвав на шматки цей паркан. Потім ми збиралися поєднати хату з літньою кухнею. І ті всі гроші ми проїздили. Коли гроші закінчилися, ми повернулися додому та вже більше нікуди не їздили.

Онучці моїй 10 липня 2014 року минуло чотири рочки, а 11-го війна почалася. Була цілком здорова дитина, жодних ознак хвороби, у садочок ходила, а потім, мабуть, через переляк у неї генетичне захворювання проявилося, вона на групі інвалідності. Це через війну.

Коли були відкриті КПВВ, у дочки був один маршрут: вона возила в Донецьк, в Центр ока, потім Одеса, Київ, Маріуполь, Краматорськ, Слов’янськ. Спочатку Донецьк поставив онкологію, пухлина на очному нерві. Потім поїхали вони в Одесу – там онкологію спростували. Поставили їй діагноз «генетичне захворювання», в неї постійно тиск піднімається, кров із носика тече. Кажуть, що ця хвороба не вивчена, жодних медикаментів вона не приймає. Заболіла голова (часто у неї болить голівка) — лікар сказав дати їй половинку цитрамону. Це — все лікування. На рік двічі їздять по маршруту Маріуполь – Київ – Одеса.

Зараз карантин, закриваються магазини, ринку взагалі немає більше року, магазини працюють періодично. Тепер продукти дуже дорогі – таке подорожчання... трилітрова пляшка соняшникової олії коштує до трьохсот гривень. У мене три дочки, хтось чимось допоможе. А є ж самотні. У мене пенсія, додали в минулому місяці сто гривень. Було 1778, а стало 1878; не знаю, як виживати. Ми живемо в приватному будинку. У мене й курочки є, якесь онучкам яєчко знесуть, город теж велика підмога.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2015 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь діти 2014 2015 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари робота люди з обмеженими можливостями сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) малозабезпечені діти перший день війни їжа 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій