Державний історико-культурний заповідник "Трипільська культура" в селі Легедзино Черкаської області створено у 2002 році на базі найбільшого з трипільських поселень-гігантів – Тальянки. У музеї Трипільської культури можна побачити експонати, яким понад 5 тисяч років. Є унікальні речі та цілі колекції – артефакти, які мають світове значення. Саме тому у перший день, навіть у перші години повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, керівництво та співробітники музею згортали експозицію та готували до евакуації.

Наступного ж дня сам музей та усе село перетворилися на волонтерський хаб. У музеї плели сітки, розробляли план оборони, збирали все, що могли зібрати для ЗСУ (від грошей до сала) та навіть робили «коктейлі Молотова» - готові були власноруч зупиняти танки. А мешканці села примудрялися прихистити на ночівлю до 150 осіб – щодня повз Легедзине їхали тисячі машин зі столиці та східних областей. 

Директор Державного історико-культурного заповідника, відомий кінорежисер, історик Владислав Чабанюк розповів нам про життя заповідника у ці довги місяці повномасштабної війни. А ще – про те, як археологи, наукові співробітники, молоді режисери та мешканці Легедзиного разом з усім світом наближають перемогу. Після якої, хоч і не в перші роки, «до України їхатимуть туристи з усього світу, аби ближче познайомитися з історією та культурою народу, який зберіг свободу, незалежність, демократію і зупинив ворога», - переконаний Владислав Васильович.