Менше п'яти кілометрів залишається військам РФ до околиць невеличкого шахтарського містечка Мирноград, – це Покровський напрямок у зведеннях Генштабу ЗСУ. До самого Покровська від Мирнограда, – трохи більше двох кілометрів напрямки. Містечко потерпає і від бомбових та артилерійських обстрілів, і віднедавна, – від атак FPV-дронів.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) побували у місті, що опинилося на шляху наступу агресора, та дізналися про настрої людей там.

Неспокій відчувається вже біля стели на в’їзді до міста. Дорогою раз по раз прямують автівки та буси, забиті домашнім крамом.

Серед речей, які наживали роками, жителям Мирнограда тепер доводиться обирати – що взалишити, а що взяти з собою і помістити до багажників, на дахи автівок, у причепи.

У самому місті теж часто видно людей, які вантажать речі у буси та легковики. У дворі однієї з багатоповерхівок стоїть фура, біля неї – стільці і багато клунків.

Мирноград виїжджає. І цей рух відбувається на тлі артилерійської канонади. Та й руїн у місті з кожним днем більшає.

Зараз у місті залишається близько 16 тисяч цивільних. Для порівняння: станом на 2020 рік тут жило понад 45 тисяч людей.

Магазини закриваються. У південно-східній частині (найближчий до зони бойовий дій) є пошкодження електромереж та газогонів. Ремонтувати пошкодження неможливо через обстріли, – тому газу та електрики в місті немає.

Єдину в Мирнограді лікарню закрили з міркувань безпеки, тому медичну допомогу можна отримати лише у сусідніх, більш безпечних громадах.

День від дня тих, хто тікає від російських обстрілів, стає все більше, зазначає Юрій Третяк, в.о начальника Мирноградської міської військової адміністрації.

За його підрахунками, за один день 20 серпня з Мирнограда виїхали 1,5 тисячі жителів.

Проте, ділиться Третяк, є проблема з евакуацією дітей.

«На вчора (20 серпня – ред.), на жаль, лишалося 493 дитини. Є батьки, які переховують дітей, переїжджають на інші місця, займають порожні оселі і ховаються від евакуації. Ми зараз інформацію передаємо до поліції, її відпрацьовують соціальні працівники, – щоб цих дітей теж евакуювати», – каже Юрій Третяк.

Переважна більшість містян, за спостереженнями керівника військової адміністрації, виїжджає самотужки у наперед визначені місця.

Цивільні жителі завантажують речі у авто перед виїздом

Цивільні жителі завантажують речі у авто перед виїздом

Тих, хто не може самостійно дістатися до евакуаційного потяга, підвозять мікроавтобусами.

«В першу чергу ми звертаємо увагу на людей вразливих категорій: літні люди, з обмеженими фізичними можливостями, або одинокі матері з маленькими дітьми. Але й іншим людям теж не відмовляємо», – зазначає чиновник.

За словами Юрія Третяка, для евакуації є домовленості з деякими громадами Полтавщини, з Кривим Рогом і громадами Дніпропетровщини.

У перевезенні людей місцевій адміністрації допомагають волонтери і громадські організації. Для жителів Мирнограда, які хочуть виїхати, цілодобово доступні шість номерів «гарячої лінії»: три вдень і три вночі.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.