Літох Антон, 16 років, Академічний ліцей «Інтелект» 11-Б клас

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Бондарчук Людмила Борисівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Війна всюдисуща. Рано чи пізно, торкнеться кожного. І в тому її безпощадна смертоносність. Тисячі історій кожної сім’ї, що зазнали війни, тисячі жахливих картин, що були побачені невинними людьми, переплітаються між собою. І в кожній із сторінок цієї жахливої розповіді, війна навічно забирає якусь часточку безтурботного людського життя. Так сталось і в моїй сім’ї.

Особисто я, не лежав під обстрілами куль і не приймав на себе удар ракетою, проте мої близькі люди це пережили. Коли я приїхав на Великдень до дідуся з бабусею, що були в окупації довгий час, я побачив вже дещо інші старенькі душі. В них з’явилось на одну маленьку зморшку більше, пропала та чиста і невинна усмішка на їх устах, пропав відблиск жаги до життя в їх маленьких очках, а бідний дідо так погано чує, що потрібно говорити йому прямо до його вушка.

Я побачив розбиті вікна, потріскані стіни та їх маленький тьмяний погріб, розміром лише один на один метр, де вони ховалися і молилися, аби в їх хатинку не влучила бомба. При погляді на них, одразу бачиш, що в них щось забрали. Дивишся, дивишся, а зрозуміти, що саме, не можеш. Згодом розумієш, що клята війна забрала найдорожче - часточку їх самих, яку вже ніколи не повернеш і не загоїш. Війна змінює людину. Вона змінила моїх однокласників, друзів, родичів, мене…

Часом ми себе картаємо через те, що не лежали під кулями автоматів і не можемо зрозуміти чому. Справа в нашій українській душі, що ладна закрити своїм тілом іншу, ні за що кривджену людину, врятувати її будь-якою ціною. Це свідчить про те, що ми повністю зрозуміли жах війни, пізнали її несправедливість та жорстокість. І тепер я впевнений, що ми ніколи та нізащо не скоїмо тих жахливих вчинків, що скоїли наші підлі загарбники. Ми - нація, яка стане сильною не через кількість зброї та вибухівки, а ми - нація, що стане сильнішою через неймовірні людські емоції кожного з нас, зв’язки між нашими душами та пам’ять про заглиблих героїв.