Медійна платформа «Свій дім», заснована агенцією «Або» у листопаді 2022 року, через людські історії фіксує руйнування житлових та нежитлових будівель, допомагаючи постраждалим збирати базу для відновлення. Вже вдалося опублікувати понад шістсот історій. Матеріал Радіо Свобода.

Окрім проблем втрати житла, «Свій дім» долучається також до благодійних зборів, наприклад, цього літа у партнерстві з фондом «Голоси дітей» вдалося зібрати гроші на вісім путівок в табір для внутрішньо переміщених дітей.

Донька Ольги Ігнатенко з Вугледару була серед дітей, що отримали путівку.

«Дуже важлива для нас не тільки така гуманітарна матеріальна допомога: поїсти і попити, але щоб хтось тебе просто вислухав. І саме на цій платформі ми знайшли таку можливість. Крім того, вони домовились з волонтерами, і моїй дитині, 13 років, дали путівку в табір у Львівській області. Дуже сподобалося, навіть дорогу оплатили», – згадує Ольга.

Двічі змушена була покинути домівку

Ольга Ігнатенко, переселенка з Вугледару

Жінка двічі змушена була покинути домівку – один раз у Красногорівці, інший – у Вугледарі.

«У Facebook я знайшла, що можна поділитися своєю бідою на «Своєму домі». Ми проживали у Вугледарі, на той час у нас дві кімнати вже вигоріли і були зруйновані вікна та двері. Зараз повністю вигоріла вже квартира. Ми все втратили, і це вже вдруге. У Красногорівці маємо зруйновану двокімнатну квартиру. І ми переїхали у Вугледар, купили трикімнатну – і тепер в нас згоріла і вона», – ділиться Ольга.

Зараз родина живе у Кіровоградській області, а надій на відбудову житла немає: «З літа 2022 року нас, мирних людей, туди не пускають. І тому в мене навіть немає фотографій, щоби дати в «Дію». Комісія ні в Красногорівку, ні у Вугледар не виїде – активні бойові дії. Моя донька не матиме прописки. Ми відчуваємо себе безхатьками – вже не тільки фізично, але і за паспортом».

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.