Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віктор Володимирович Ткаченко

«Два або три роки тут не було солов’їв, а зараз повертаються!»

переглядів: 1062

Чотириста дач було в нашому садівничому товаристві «Труд». На зиму залишалося тут чоловік п’ятдесят. А цієї зими нас було всього лише чоловік шість.

Два або три роки тут не було солов’їв, а зараз повертаються!

Розбиті будинки... Тут поруч був будинок. Усе, влучило два снаряди просто всередину будинку, рознесло його на друзки. У городі воронки три великого такого калібру. Поруч в будинок теж снаряди влучили.

Два або три роки тут не було солов’їв, а зараз повертаються!

Із 2015 року, з лютого, коли все це почало відбуватися, люди бояться, просто бояться. Навіть зараз, у 2019-му, хоч затихло, але однак люди ще бояться. На психологічному рівні бояться сюди їхати.

Із 2015 року все позаростало тут, тому що люди ж не їздять, не прибирають. Видно осколкові попадання, видно, як побиті ворота, як розбиті будинки.

Два або три роки тут не було солов’їв, а зараз повертаються!

Ми з дружиною пережили обстріли. Несподівано так все почалося. Ми впали на підлогу, навіть не встигли з дому вискочити. Пронесло нас. У селі побило труби, дроти. Ми тоді півтора місяці своїми силами, з електриком нашим дачним створили бригади й відновлювали це все. Зараз теж намагаємося своїми силами все ремонтувати. Труби, де були пробиті, ми вирізали, заварювали. І так само зараз ремонтуємо старі труби. Поки витримуємо.

Два або три роки тут не було солов’їв, а зараз повертаються!

Живемо, сподіваємося, що вже це все, що будуть люди повертатися, будуть потихеньку відновлювати. Жити-то треба все одно.

Тут у нас добре. Повітря, найчистіше повітря тут у нас, тиша часом. Солов’їв багато було, потім років зо два або три не було солов’їв, а зараз вже чую – повертаються солов’ї сюди! Вранці іноді пісні співають.

Люди приїжджають провідати свої рідні місця. Походять, подивляться: «Ну, може і повернемося, може і прийдемо». Ми сподіваємося, що люди прийдуть, що підуть кошти і будемо все це відновлювати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Черненко 2015 2019 Відео Історії мирних чоловіки 2015 2019 обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій