Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Сікало

"Думали тоді: “Боже, якщо взорвуть той міст, ми всі опинимося в окупації!”

переглядів: 169

Базу оздоровчого центру соціальної реабілітації «Смарагдове місто» у Святогірську Донецької області знищила  війна. Кілька десятиліть центр був острівцем безпеки та відновлення для дітей з Донбасу. Для дітей сиріт, тих, хто потрапив у складні життєві ситуації, обдарованих, переможців олімпіад та інших.  

Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну з центру встигли вивезти дітей, але там ще лишалися педагоги та вихователі. Їхні родини. На початку літа 2022 року центр окупували російські війська. 

Після звільнення Святогірська відкрився масштаб руйнувань: знищені корпуси, актова зала, будинок для проживання родин педколективу. Та згодом “Смарагдове місто” відродили на заході країни, розповідає заступниця директора центру Марина Сікало. Зі Святогірська до Хмельницької області перевезли навіть частину меблів, які дивом вціліли під час бойових дій. Збереглася і новорічна ялинка. Адже у дитячому містечку завжди із розмахом проводили новорічні свята. 

У грудні 2023 року до “Смарагдового міста” завітали представники Фонду Ріната Ахметова, з яким центр співпрацює вже багато років.  

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Святогірськ 2022 2023 Відео Історії мирних жінки переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій