Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Бурова

"Доторкнувся до її плеча. Але дружина вже була холодною"

переглядів: 188

Валентина Бурова померла в Маріуполі 16 березня 2022 року. Її турбувало серце, але через постійні обстріли міста швидка не приїжджала, медичної допомоги не було. Серце Валентини Бурової зупинилося. Їй було 83 роки.

Доторкнувся до її плеча. Але дружина вже була холодною

У пекельному березні Валентина Іванівна виживала разом із чоловіком, Сергієм Буровим, краєзнавцем, письменником, почесним громадянином Маріуполя. Подружжя мешкало в багатоповерхівці на вулиці Троїцькій. До підвалу не спускалися. Переховувалися у квартирі. 16 березня Сергій Давидович підійшов до дружини. Вона сиділа в кріслі навпроти телевізора. Доторкнувся до її плеча. Але дружина вже була холодною.

«Я змогла дістатися їхнього будинку наприкінці березня. Зустріла сусідів. Вони і сказали, що тьотя Валя померла 16 березня. Її винесли на подвір'я. Поклали до розбитої автівки. Там ще були тіла. 19 березня їх вивезли, але куди – не відомо. Я шукала тітку. Проте результату – жодного. Місце поховання невідомо», – розповіла племінниця Ганна Іванова.

Валентина Іванівна допомагала Сергію Давидовичу писати про Маріуполь. Була співавторкою книг «Мариуполь.Былое», «Мариуполь и мариупольцы». Вони були подружжям, про які кажуть – дихали одним повітрям і не уявляли життя одне без одного. У парі прожили 60 років. Чоловік пережив дружину на 15 днів. 31 березня його серце також зупинилося.

«Валентина Іванівна, наша тьотєчка Валечка, була для нас взірцем людини, фахівця, жінки, дружини. На її день народження завжди збиралося багато людей. Родина, друзі, колеги, знайомі. Телефон 2-3 дні міг не замовкати. Її мудрість, доброта і, водночас, життєва стійкість та професіоналізм приваблювали оточуючих. Великою підтримкою та сенсом життя був її чоловік, Буров Сергій Давидович. Так разом і пішли в березні 2022 року. Через відсутність медичної допомоги, через стрес та холод», – сказала племінниця Ганна Іванова.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій