Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Педаш

«Депресія долала нас, доки ми не потрапили на навчання для переселенців»

переглядів: 709

Два будинки, квартира, машина й непоганий бізнес... Наша сім’я міцно стояла на ногах. У чоловіка була невелика меблева фабрика, а я займалася оптовою торгівлею харчовими інгредієнтами. Усе це було, доки на Донбас не прийшла війна.

Травневі події 2014 року ми запам’ятали надовго, адже я з чоловіком і доньками – 13-річною Лізою та півторарічною Сонею – жили в безпосередній близькості від донецького аеропорту. Коли почалися обстріли, ми зібрали невелику сумку з найнеобхіднішим і вирішили перечекати небезпеку в одному з найближчих мирних міст. Так ми опинилися в Запоріжжі.

Було дуже страшно. На блокпостах стояли люди зі зброєю, і коли вони нахилялися в машину, стовбури дивилися в наш бік. Я такого раніше взагалі ніколи не бачила. Ми думали, що їдемо ненадовго. Ну, на тиждень-два, щонайбільше – три.

У новому місті, звісно, нас ніхто не чекав. Господарі не горіли бажанням здавати житло переселенцям із двома дітьми, та й до того ж без постійної роботи. Аналогічна ситуація склалася і з орендою приміщення для бізнесу. Тому спочатку нічого не складалося, роботу з нормальним заробітком знайти не вдавалося. Апатія й депресія були сильніші за нас. Але це було до тієї миті, доки ми не потрапили на навчання для переселенців, де досвідчені тренери розповідали, як організувати власну справу.

Наш будинок у Донецьку пограбований і зруйнований. Мародери винесли все, що можна було забрати. Меблі, вікна, техніку, батареї опалення, навіть змішувач у ванній зрізали. Але я це відпустила, тепер думаю, як реалізувати себе тут. Запоріжжя – дуже гарне місто, з великими перспективами.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2017 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій