Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Софія Артемівна Сахно

"Чути вибухи, летять іскри, все палає і мерехтить"

переглядів: 84

Сахно Софія Артемівна, учениця закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 20 військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Донецької області

День, коли для мене почалася війна… Цей день поділив все кардинально: моє життя на «до» і «після», мою Донеччину на «підконтрольну» та «неконтрольовану», мою країну на «незалежну» і «окуповану».

Коли ж для мене почалася війна?

Коли, вийшовши на своє подвір’я і піднявши голову вгору, я більше не побачила білих волохатих смуг від пасажирських літаків… і досі не бачу. Коли зупинилося все: автобуси не гуркотіли більше сільськими дорогами, потяги не гуділи більше в ДЕПО, люди не їхали на відпочинок до моря, бо боялися втратити свої домівки. Коли футбольну перлину «Донбас-арену» відділили від нас колючим дротом на КПП, оточили мінними полями навколо. Відтоді, з 2014 року мій день був одноманітним: безкінечні постріли, стогін матінки-землі від падаючих на неї безжальних снарядів, переховування у домашньому підвалі, шкільні тренування з техніки безпеки між уроками.

Коли ж для мене почалася війна?

Пам’ятаю 21 липня, тепер це День визволення мого рідного міста Торецька. Цей день для нас із мамою був звичайним, літнім, а тепер став незабутнім. Ми назбирали 4 відра персиків (вони вродили як ніколи рясно і смачно). Персики, такі пахучі і медові, соковиті із червоненькими бочками, ну просто тануть в роті. Мамуля вирішила цей подарунок літа 2014 року «закарбувати» в історії – зварити варення. Це була ціла персикова церемонія, наче якийсь давній магічний ритуал. Хоч зранку ми прокинулися не з півнями, а з пострілами, мамин настрій змінити було просто не можливо. Яке ж неймовірно запашне вийшло варення, пахло на все село! Моя щаслива господиня задоволено посміхалася.

Аж раптом її посмішка упала, зникла, очі налилися сльозами, дивились в далечінь. На обрії я побачила військові літаки, які кружляють над містом. Чути вибухи, летять іскри, все палає і мерехтить. «А там люди, а там люди…», - весь час бурмотіла мама.

Цей персиковий тріумфальний день, такий багатий на події, але і такий гіркий, болісний для душі, став отим екватором мого 14-річного життя. Слава Богу, то було визволення міста від окупантів, і ніхто тоді не загинув. Тоді я мало що розуміла, все здавалося якоюсь кінострічкою про війну. Тепер я бачу все по-іншому. На жаль, моя мама так досі і не посміхається, боїться, коли чує постріли, навіть коли вони дуже далеко, хвилюється за моє майбутнє.

Вірю, що настане той день, коли скінчиться війна, завирує життя на Донеччині на повну силу, «Донбас-арена» знову відчинить свої двері для нас, а мама буде посміхатися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Щербинівка 2014 2021 Текст Історії мирних молодь обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій