Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Грицаєнко

"Цей день став для мене початком моторошного кошмару"

переглядів: 125

Грицаєнко Марія, 15 років, 10-В клас, Іванківський ліцей №2

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Осипенко Ірина Андріївна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Що таке війна? Я все ще добре пам'ятаю той день, коли вона почалася. О 5 годині ранку я прокинулась від телефонного дзвінка, який порушив тишу в нашому домі. Уже саме в цей момент мене насторожило, що хтось телефонує так рано, і з'явилось відчуття занепокоєння. Знайомий тата повідомив, що почалася війна, і мама негайно почала збирати речі. Моє серце почуло якесь лихо.

А перед очима вже стояла біда! Ми не знали, ні куди нам їхати, ні того, що нас чекає. Наспіх зібравши речі, ми сіли в машину з надією виїхати якнайдалі від Києва. Спочатку я не розуміла, що трапилось. Все це здавалося якимось страшним сном, але, дивлячись на реакцію батьків, я усвідомлювала, що це - реальність. На дорогах були жахливі затори, що не дозволяли виїхати далі, тому було прийняте рішення повернутися і спробувати пережити війну в нашому рідному селищі. Ми наважились піти до родичів, бо саме вони мали надійний підвал. Коли я почула вибухи, мене охопила паніка та тривога. У перші дні було найжахливіше - і ми майже не виходили з укриття.

24 лютого приніс в нашу родину невизначеність в майбутньому, страх та розгубленість. Цей день став для мене початком моторошного кошмару, про який я не зможу забути ніколи. Найбільше мене вразило те, що в наш час все ще є місце війнам та людській жорстокості. Я завжди була впевнена, що у високоінтелектуальному суспільстві всі знають, що війни не приводять ні до чого хорошого. Але схоже трагедії минулого знову повторюються, і поки люди не зрозуміють, що за допомогою кровопролиття нічого не вирішити, цей механізм буде продовжувати працювати.

Але, не зважаючи на всі страхіття війни, вона принесла і позитивні зміни в нашу родину: ми почали більше часу проводити разом та цінувати одне одного, а також жити теперішнім днем, не плануючи грандіозні плани на майбутнє. 1 квітня ми дізнались, що наше селище було звільнено українськими захисниками і через довгих 36 днів наша родина нарешті змогла повернутись додому. Коли ми проходили повз, я бачила багато пошкоджених будинків та місць, де колись я проводила своє дитинство, і мені було від цього дуже сумно. Тому для мене мир - це не тільки спокійне життя без пострілів та вибухів, а і впевненість у майбутньому, рідний дім, куди можна повернутись, та дорогі тобі люди поряд.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Іванків 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій