Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Кравцова

«Було страшно насамперед за дітей»

переглядів: 1229

Я багатодітна мама, у нас троє діток. До подій 2014 року ми жили в Донецьку. Я була в декретній відпустці. Війна прийшла несподівано. Ми весь час думали, що пронесе, напевно. Але не пронесло.

Було страшно насамперед за дітей

Ми були в рідному місті, у своєму будинку, коли почалися постріли. Велику частину часу були вдома або на дитячому майданчику. Ходили дітки у садок. Ми не виїжджали в центр, більше були на околиці. А основні події розвивалися саме в центрі.

 Вперше ми наживо побачили і барикади, і те, що відбувається в центрі Донецька, у квітні 2014-го. Проїжджали повз. Це було страшно насамперед за дітей.

Було страшно насамперед за дітей

Перші обстріли застали нас на вулиці. Ми гуляли з дітьми. Передати словами неможливо. Був страх за дітей, за здоров'я, за їхнє життя.

Було страшно насамперед за дітей

Ми виїхали з Донецька влітку 2014 року. Спочатку до Києва. Нас люб'язно запросила добра знайома. Ми були в неї в гостях майже три місяці, майже все літо. Після Києва приїхали до Маріуполя. Надія залишалася на те, що ось-ось прийде мир, ось-ось все налагодиться. Тому приїхали ближче.

Коли освоювалися в Маріуполі, важко було навіть орендувати квартиру, тому що в нас троє маленьких діток і багато хто не хоче [здавати квартиру великим сім'ям]. Але і назустріч ішов багато хто – і дитячі садки, і школи, і в поліклініках.

З 2014 року, коли ми переїхали з Києва, нам допомагав Фонд Ріната Ахметова. Вони допомагали продуктовими наборами, видавали речі, одяг. Допомагали також соцслужби. Щиро дякуємо.

Було страшно насамперед за дітей

Сподіваємося, що все-таки все налагодиться. Ми повернемося у своє рідне місто. Ось такі надії в нас ще є. Україні я побажаю миру, щоб ми залишилися єдиною Україною, цілою і неподільною. Щоб ми жили всі дружно, щоб усе було добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій