Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Михайлівна Лук’янова

«Було чутно «Гради» так, що тремтіли вікна та шибки»

переглядів: 742

Спогади про стрілянину й вибухи довго не відпускали жительку Костянтинівки. Навіть безпечні феєрверки змушували серце колотитися від страху.

Війна – це жах і кошмар для мене. Важко було все переживати, чути. Ніколи не думала, що таке може з нами трапитися. Прабабуся говорила: «Аби не було війни». Я думала, яка там війна, що вона вигадує? Тепер ми відчули це все на собі.

У нас у Костянтинівці нічого не вибухало, але було чутно «Гради» так, що тремтіли вікна та шибки. Це дуже страшно. Я після цього дуже довго не могла чути феєрверки. У мене була паніка, серце зупинялося.

Було чутно «Гради» так, що тремтіли вікна та шибки

Усе почалося, коли зі Слов’янська йшли військові в Донецьк. Була мертва тиша, і пів дня над містом кружляв літак. Я запам’ятала, тому що в цей день хрестили онука. У цей день моя сестра виїхала з міста. Вони зараз живуть у Росії. Була тиша й літаки. Мені було дуже страшно.

До цього я знала, що було в Слов’янську. Ми спілкувалися із сестрою телефоном. Там уже стріляли «Гради». Це був червень 2014 року. У людей у Слов’янську була паніка, плакали, не хотілося переїжджати. У когось десь були рідні, а так куди поїдеш, кому ти потрібен? Сестра із чоловіком жили у своєму будинку, там не так страшно, тому що підвал був постійно відкритий, і було де сховатися.

Діти пожили три місяці в Москві й повернулися. Я багатьох знаю, хто виїжджав і повертався. Тут все налагоджено: побут, будинок...

Запам’яталося, коли я в 2015 році поїхала до сестри в Геленджик, і там була купа феєрверків. Цілу годину були салюти, а я дивилася на людей і розуміла, що вони радіють, а в мене всередині паніка, страх, колотилося серце. Якщо сам цього не пережив, ніколи не зрозумієш. Коли почалося авіашоу, мені хотілося лягти на підлогу, обійняти голову руками й так лежати. Я ніколи не думала, що мене будуть лякати салюти. Час минув. Як кажуть, час лікує, усе заспокоїлося.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Костянтинівка 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 психологічні травми безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій