1 березня 2022 року російські військові вдарили бомбами по житлових будинках в Бородянці на Київщині. У підвалі будинку на вулиці Центральній, 371 загинув 39-річний Віталій Сміщук із дружиною Тетяною та донечкою Євою.

Було чути страшенний дитячий крик. Потім усе завалилося…

Віталій народився в Бородянці. Із золотою медаллю закінчив місцеву школу №1. Був учасником і переможцем районних та обласних олімпіад з біології, математики, фізики й англійської мови.

У 2007 році закінчив Національний медичний університет імені Богомольця. У 2016-му захистив кандидатську дисертацію. Вивчав аспекти невідкладної хірургії, проктології, діагностики та лікування гриж черевної стінки.

Віталій працював у столичному медичному центрі та був асистентом кафедри хірургії і проктології Інституту сімейної медицини Національного університету охорони здоровʼя імені Шупика.

Після початку повномасштабної війни Віталій з родиною ховалися від обстрілів у підвалі будинку. Сусідка сім'ї Наталія Литвин так пригадує трагічні події 1 березня: «Ми з родиною ховалися в туалеті в квартирі. О 20:30 пролунав перший вибух, потім були другий і третій вибухи. Все посипалося і затріщало. Ми вибігли на вулицю і побачили, як палає середина будинку. Було чути страшенний дитячий крик. Потім усе завалилося…».

Віталія Сміщука пригадують доброю людиною та професіоналом високого рівня.

«Коли захворів мій тато, Віталій побачив його на вулиці й почав розпитувати, що його турбує, чи був у лікаря. Ми розповіли про татову хворобу, Віталій проконсультував, завіз в лікарню і до останнього допомагав. Він був дуже чуйною і відповідальною людиною», – сказала Наталія.

«У нашій пам’яті він назавжди залишиться добрим другом, доброзичливим колегою, професіоналом своєї справи», – написали у виші, де працював лікар.

У Віталія залишилися батьки та інші рідні.

Історія з instagram каналу Victims of russia.