Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ліна Заруба

«Бігла в підвал і про своїх дітей думала, раптом їх більше не побачу»

переглядів: 1127

Як зустріч із війною в мене почалася? Я встала на роботу, а снаряди почали вже летіти. Я стала дітей у школу будити. У мене як би невіра була, думала, припинять. Чекаємо, що вщухнуть. А снаряди все падають. І я зателефонувала вчительці, сказала: «Діти залишаються вдома, тому що неможливо під обстрілами вести». Зателефонувала на роботу, що я не прийду. Почалося так.

Бігла в підвал і про своїх дітей думала, раптом їх більше не побачу

Діти перестали в школу ходити, а я на роботу все одно висувалася своїм ходом. По греблі пішки під час війни... Вранці збиралася і по греблі йшла під снарядами, лежала, іноді падала у воду. Снаряди падали. Я трималася за роботу.

У лікарні працювала. Це було випробування. Дуже важко було дивитися на хворих, як вони стогнуть, як ми їх евакуювали в підвали. На бабусь, дідусів. Дуже важко... Як почали бомбити – розбомбили «інфекцію», влучили до нас у хірургію. Я не думала, що в нашу будівлю влучать. Але влучило.

Бігла в підвал і про своїх дітей думала, раптом їх більше не побачу

Я кричала, впала на підлогу, навкарачки повзла – з четвертого поверху не пам’ятаю, як бігла до підвалу, тому що я думала про своїх дітей. Що у мене вдома двоє дітей, і як я їх не побачу.

Бігла в підвал і про своїх дітей думала, раптом їх більше не побачу

Нам діватися нікуди. Куди нам їхати? Виживаємо потихеньку з дітьми. Важко жити. Виїжджати – треба гроші, а у нас немає на що.

Синові в листопаді стало дуже погано, у нього температура піднялася висока. Я почала викликати швидку. Розгубилася. Рятувати треба. У швидку додзвонитися. Швидка сказала: «Зараз виїдемо». Але поки вона виїхала, я вже йому сама укол зробила, надала допомогу. Я працювала в лікарні, знаю, які уколи колоти при симптомах, коли трусить.

Потім приїхала швидка, ми дочекалися її. Відвезли нас у Бахмут. Їхали дуже важко. Дороги там убиті, я думала, мені погано стане. Мене знудило. Сина ми довезли туди. Я думала, його покладуть у відділення. Але там на нас дивляться: «Ви з Миронівки, чого ви приїхали?» Я кажу: «У сина температура дуже висока». Вони сказали: «Нічого страшного, їдьте додому». Так, температура потім зійшла. Але мене вражає: чому нас не поклали? Це дитина, це в ніч. Ми о третій годині ночі назад приїхали з ним.

Багато в чому собі відмовляємо. Дякую Богу, що нам дає «гуманітарку» Рінат Ахметов. Я одинока мати, і мені дають допомогу. І в церкві нам ще теж служителі жертвують. І у нас свій город.

Діти радують. Діти – це щастя. Просто в дітей яке життя? Хочеться їм кращого, щоб не так вони жили, як ми. Щоб вони не бачили війни, хвороб, сумних людей, які плачуть, що нема за що жити і пенсія маленька.

Бігла в підвал і про своїх дітей думала, раптом їх більше не побачу

Сподіваюся на краще. Може, війни не буде. Може, лікарні відкриють, може, робота буде. Траса відкриється. Артемівськ, Дебальцеве. Щоб люди всі возз’єдналися. Дітей налаштовувати не на війну, а на краще життя, на мир, на любов, на дружбу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миронівський 2015 Відео Історії мирних жінки діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення сім'ї з двома і більше дітьми малозабезпечені перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій