Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Іван Олегович Меляєв

«Батько побачив пошматований труп свого знайомого»

переглядів: 225

Іван Олегович ще в перший день війни зрозумів, що потрібно виїжджати з Маріуполя, але батьки не погодилися. Через це вони затрималися в місті на два місяці: зіткнулися з нестачею продуктів, бачили трупи на вулицях, під час обстрілів переховувалися у підвалі

Мені 21 рік. Я жив з батьками й братом у Маріуполі. У 2014 році виїжджав до родичів, що живуть на Заході України, а потім повернувся. Коли розпочалася повномасштабна війна, також зрозумів, що потрібно виїжджати, але батьки вирішили почекати, і я залишився з ними. А 26 чи 27 лютого окупанти розбили залізничну колію під Волновахою – і вже неможливо було евакуюватися на поїзді. Свого транспорту у нас немає. Ми виїхали аж через два місяці.

З перших днів війни у нашому районі почалося мародерство. Обікрали всі магазини. Я не схвалював цього і не ходив красти. Але коли їжа закінчувалася, навіть трохи пошкодував про це. 

Мене, мабуть, нічого не шокувало. У кожної людини по-різному влаштована психіка. А батьків і брата шокувало все. 

Якось батько йшов по вулиці і побачив пошматований труп свого близького знайомого. Після цього він більше не виходив з підвалу. А я був готовий до такого. Розумів: якщо почалася війна, по-іншому не може бути.

Мати зараз в Словаччині, батько залишився у Маріуполі, щоб приглядати за будинком. Я живу в Івано-Франківську. Менший брат з бабусею – в іншому місті.  

Ми витратили чимало коштів, щоб виїхати з Маріуполя. У сусідів з’явився зв’язок: вони отримали картки. Через них я зв’язався з перевізником і домовився, щоб він вивіз нас з Маріуполя полями, аби не довелося проходити фільтрацію. Це коштувало недешево. У Бердянську ми тиждень жили в хостелі, чекали на волонтера, який мав по нас приїхати. Гроші закінчувалися – ми не могли чекати довше, тому виїхали у Запоріжжя на автобусі. 

Інститут, у якому я навчався, переїхав у Дніпро, тому я продовжую здобувати освіту дистанційно. Мрію, щоб закінчилася війна. Хочеться мирного неба й гарного майбутнього.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій