50-річна Наталя Забавіна померла після евакуації з Маріуполя. Пережите у перший місяць повномасштабної війни завдало удару по здоров’ю жінки. 20 жовтня 2022 року у Словаччині, куди вона виїхала, життя Наталі обірвалося.

Батькам доводилося жити в умовах тотального холоду

Наталя Забавіна народилася в Магдебурзі (Німеччина). Більшу частину життя прожила в Маріуполі. Разом із чоловіком виховувала сина. Любила й уміла шити одяг. Захоплювалася рослинами, кулінарією. Її пригадують доброю та чуйною.

Разом із чоловіком вона мешкала у Лівобережному районі Маріуполя. Коли 26 лютого 2022 року російські військові обстріляли його, подружжя з котом та кішкою переїхали до центру міста у квартиру знайомих. Проте й там було небезпечно. На початку березня російські окупанти вже відкривали вогонь по західній частині міста.

«Як і всім маріупольцям, батькам доводилося жити в умовах тотального холоду. В квартирі було менше 10 градусів. 7 березня, після того, як російські війська почали просуватись Центральним районом, я забрав маму й тата з того будинку, оскільки поряд уже були прильоти російських снарядів», – згадав син Дмитро.

Питна вода закінчувалася. Забавіни набирали технічну й збирали сніг. Готували на вогнищі у дворі.

У новому будинку родина теж пробула недовго. 12 березня російські війська обстріляли його з танка. Почалася пожежа. Чоловік Наталі, В'ячеслав, пригадує:

«Разом із дружиною, сином, невісткою і чотирма котами ми об'їздили майже всі сховища Центрального району, але вони були переповнені. Швидко темніло, тому довелося ночувати у складському приміщенні в умовах мінусової температури. Зранку поїхали до Міського саду. Майже весь день були в автівці і лише ближче до вечора дісталися сховища спортивної школи поряд із ним».

17 березня, у свій день народження, Наталя з родиною виїхали з окупованого Маріуполя. Здоров’я жінки ослабло. Загострилися хронічні хвороби. Їй ставало дедалі гірше. Було запалення легень.

Наталію госпіталізували у Словаччині. Попри допомогу медиків, врятувати її не вдалося. Через ускладнення від пневмонії вона потрапила в кому, з якої так і не вийшла.

«Мати дуже легко перенесла ковід у 2021 році, легко перенесла видалення апендикса у тому ж році. А от після пережитого пекла у Маріуполі здоровʼя дуже похитнулось, вона померла від запалення легенів. Це було просто шоком для нашої родини. Її смерть – це провина окупантів», – зазначив Дмитро.

У Словаччині Наталя дуже сумувала за рідним містом і важко переживала те, що з ним сталося. Переймалася, що не може відвідати могили батьків.

У Наталі Забавіної залишилися чоловік, син та невістка.

Історія з instagram каналу Victims of russia.