Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» вирішили відвідати село Благодатне Чорнобаївської громади Харківської області, де були ще рік тому – після його звільнення від російської окупації - та подивитися, як там за цей час змінилося життя.

Місцеві жителі розповіли, що багато людей повертаються, в селі активно перекривають пошкоджені дахи будинків. Головна проблема – відсутність роботи.

Багато хто ще не повернувся

Залишки російської військової техніки в Благодатному Херсонської області, січень 2023 року

«Допомогу нам дають непогану. Але роботи немає. У нас ніхто не працює», – каже місцева жителька Тетяна Паламарчук.

Втім, люди кажуть, що село перспективне, тому повертатися є сенс.

«В окупації у нас тут залишалося десь 175 осіб, а зараз - вже понад 500. Загалом у нас 300 дворів. Багато хто ще не повернувся на постійне проживання. Але де обстріли йдуть, – Білозерка, Чорнобаївка, Станіслав – ось багато таких переселенців сюди до нас поприїжджали, тимчасово мешкають», – розповіла інша жителька села Світлана Глуздакова.

Начальник Чорнобаївської сільської військової адміністрації Ігор Дудар розповів «Новинам Приазов’я», що село Благодатне свого часу перебувало на лінії зіткнення, до 20 будинків там були знищені повністю і ще частина - пошкоджені.

«Якщо порівнювати саме село Благодатне і Посад-Покровське, тому що Посад-Покровське також було на лінії зіткнення, але знаходилось на стороні, яку контролювали ЗСУ, – то ситуація з Посад-Покровським гірша, можливо, разів у п'ять. З 940 будинків, які знаходились в селі Посад-Покровське, знищено повністю десь 60%. Всі інші зазнали різного ступеню пошкоджень. В Благодатному саме пошкоджень – близько 20% будинків. Це з 320 будинків. А знищених – до 20», – розповів він.

Сама Чорнобаївка поки не відновлюється, оскільки російські військові продовжують її обстрілювати, каже начальник адміністрації.

"Зараз у Чорнобаївській громаді проживають 40% населення від тієї кількості, яка була до повномасштабного вторгнення Росії, - розповідає посадовець. - Гуманітарна ситуація в регіоні стабільна, люди отримують допомогу від різних організацій, бо дійсно є проблеми з працевлаштуванням".

«Наразі є і електропостачання, і водопостачання, і робота комунальних підприємств, робота адміністративних та соціальних закладів. Газ також є. Здійснюються заходи щодо укриття критичної інфраструктури, щоб від «прильотів» ми не зазнали втрат саме в цьому напрямку. З роботою складніше, але багато людей в принципі працюють з тими підприємствами, які зараз здійснюють відновлення. Комунальні підприємства також працюють. Працівники не всі повернулися, але їх достатньо для того, щоб надавати ці комунальні послуги. Ситуація з продажем товарів також стабільна, та кількість магазинів, яка необхідна для такої кількості населення, також є», – додав Дудар.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.