Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Понімаскіна

«Артилерія починала бити, зазвичай, о четвертій ранку»

переглядів: 719

У мене п’ять швейних освіт. Першими вчителями були мама й бабуся – вони обидві шили, але це не було їхньою основною професією. А ось я вирішила, що буду заробляти саме шиттям. Будучи в декреті, шила речі преміум-класу для клієнтів із досить високим рівнем доходів. Але так було до тієї миті, доки в Луганську не з’явилися озброєні люди.

Я зі старшою дочкою та семирічним сином ледь виїхали з міста. Артилерія починала бити, зазвичай, о четвертій ранку. Доводилося підхоплюватися з ліжка, падати на підлогу, відповзати подалі від вікон, адже в них могли влетіти уламки й кулі.

Потрібно було їхати куди-небудь, де не стріляють. Однак дочка відмовлялася: не хотіла залишати бабусю. А коли погодилася, припинили працювати банкомати, я не могла зняти готівку, щоб заплатити за дорогу. На допомогу прийшов свекор – купив нам електронні квитки.

Насилу дісталися вокзалу: транспорт по місту не ходив, приватних машин на дорогах майже не було. Поїзд виявився переповненим, до того ж, пасажири везли із собою багато валіз, баулів, мішків із речами. У нас пожитків було мало, їхали з надією, що найближчим часом усе владнається, і ми повернемося додому.

На залізничному вокзалі в Києві мене зустрічав чоловік – він за фахом інженер-будівельник, і тоді знаходився в столиці у відрядженні. Один знайомий допоміг із житлом — надав будиночок у селі Київської області. За літо нам довелося ще не раз змінювати місце проживання, доки нас не прихистила духовна семінарія, розташована в курортному селищі Пуща-Водиця.

Після пережитого влітку 2014 року в Луганську ми стали інакше дивитися на життя. Головне, щоб близькі тобі люди були живі й здорові, на вулицях не рвалися снаряди та не свистіли кулі, щоб можна було спокійно працювати й заробляти на хліб насущний.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій