Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ліза Чернишенко

15-річна рятівниця: "Мені потрапило в ноги, але я не могла кинути людей під обстрілами"

переглядів: 2803

Вона стала символом стійкості українців. 15-річна Ліза Чернишенко була поранена, але вивезла з-під обстрілу чотирьох дорослих.

Під обстріл потрапила в Попасній, їхала машиною, і так вийшло, що нас росіяни обстріляли.

Троє чоловіків і жінка, двох чоловіків поранило уламками, одного дуже сильно. Довелося мені сісти за кермо й везти до Бахмута. Усі вижили, але двома кулями пробило й мене поранило. Знайомого дядька Женю. Просто треба було термінову допомогу, щоб не втратили багато крові.

Перед цим я була повністю ціла. Вийшло, як у нас міст іде — униз їдеш, а потім нагору, і там лежали міни в шаховому порядку. Там проїхати ніяк не було можливо, але я якось проїхала туди машиною. І потім там далі труп жінки лежав… і стовп. Я це теж проїхала, потім поворот праворуч — і нас обстріляли з автомата. Мене в ноги поранило, я нічого майже не могла вдіяти.

Машина заглухла, ледве завела, і ми далі поїхали. Але машина потім усе одно заглухла через те, що акумулятор прострілила куля.

Мені це, звичайно, нелегко вийшло, було дуже боляче, але все ж таки хоч якось… Я б не кинула людей під обстрілами.

І так вийшло, що нас військові потім забрали й відвезли до Бахмута. У коліні в мене на правій поранення, у мене два наскрізні поранення. Ну як, не повністю через коліно, а наче шкіру відтягли, а на нозі — там, де платформа на стопі, — у мене немає мізинця. Тобто пальця в мене нема, його відірвало. І величезна ось така рана глибока до кістки.

Матері не стало сім років тому, хрещена в Попасній залишилася. Ось як я поїхала до Бахмута, так назад і не повернулася.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Попасна 2022 Відео Історії мирних діти переїзд поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я сироти діти 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій