Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Максим Грабовський

"Як виїхати з Маріуполя???!!!"

переглядів: 1416

Унікальною та надважливою інформацією ділиться Макс Грабовський з Маріуполя. Йому вдалося виїхати з оточеного міста. На початку березня 2022 це було непросто і вкрай небезпечно. Сподівається, що його поради допоможуть зберегти життя мирних людей.

Як виїхати з Маріуполя???!!!

Як виїхати з Маріуполя?! Передайте цю інфу тим, хто виходить з вами на зв'язок. Нехай передадуть рідним, знайомим, близьким та взагалі усім. ЦЕ ВАЖЛИВО!

Як виїхати з Маріуполя???!!!

1. Окрім очевидного – знайти бус і дати координати – є сенс просто походити по дворах та попитати, чи є поруч ті, хто регулярно виїжджає на Мелекине або Мангуш, Урзуф чи навіть Бердянськ. Ми так знайшли варіанти чотири.

2. Пішки. До блокпоста за селищами Моряків, Мелекине, Мангуш. Ні, це не занадто; і так, це реально. Беріть мінімум речей і все вийде.

Ми йшли групою 11 осіб, з них 3 дітей, 5 жінок та 1 чоловік похилого віку. Ми з мамою дійшли майже до Мангуша, під кінець нас підвезли. Шлях – з Морвокзалу по вулиці Гагаріна прямо і до блокпоста рагулів. Тільки дивіться під ноги, подекуди є міни та нерозірвані снаряди. 

3. На Урзуф. Так їхали знайомі з Мангуша. Але можуть бути варіанти і з інших місць. В Урзуфі волонтерський центр, годують та допомагають виїхати на Бердянськ.

Як виїхати з Маріуполя???!!!
Біженці годують котика в Мангуші

4. Мангуш. Туди дістатися можна автобусом з блокпоста, їздить десь раз на годину. Або пішки, або автостопом. Там повне «царство діри». Централізовано вивозять до Новоазовська, Старобешевого тощо. Але біля адміністрації можна знайти варіанти на Бердянськ.

Під'їжджають буси. Але зазвичай там запис «сьогодні на післязавтра». Хоча й просто ті, хто їде повз, можуть взяти одну-дві людини. Ми так їхали. Є сенс прийти і тусити там. Ночувати можна у дитячому садку. Розміщують.

5. Бердянськ. Там окупація вже "рашкою", але місцева влада працює під нашим прапором. Весь двіж у спорткомплексі, його всі знають і туди підвозять. Там запис на евакуаційні автобуси та приватні буси. Також до колони можна приєднатися на власному авто. Також там можна дізнатися інформацію та попити гарячий чай.

У церкві поруч годують. Розміщують у школах 3, 5, 11 (але не тільки). Там стенди з інформацією, куди можуть взяти пожити, де можна викупатись, попрати речі та отримати іншу допомогу.

6. Запоріжжя. Тут вже взагалі повна цивілізація. По прибутті колон [людей] розміщують, годують, тепло. ГАРЯЧИЙ ДУШ!!! Але потерпіти треба, бо з Бердянська ми їхали близько 10 годин стоячи. Купа "рагульських" блокпостів, перевіряють галереї в телефонах, пальці, тату, паспорти. Але звідси вже все простіше. Якщо самі розгублені, допоможуть знайти транспорт куди треба. Просто обожнюю цих людей!!!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло перший день війни Обстріли Маріуполя їжа 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій