Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Юсубова

"Війна зробила жертвами всіх, але кожного по-своєму"

переглядів: 304

Юсубова Катерина, 15 років, Авдіївська ЗОШ I –III  ст. №6.

Двадцяті числа травня стали початком війни…

Я була маленькою, лише сім років, коли відбувалися ті жорстокі події в Києві, що стали початком воєнного конфлікту на сході країни. Батьки дуже ретельно намагалися відокремити мене від цієї інформації. Але зараз я все розумію.

Так повернімося до літа 2014 року.  Сімнадцяте липня – день першої та самої гучної події Донбасу. Було збито малайзійський Боїнг, загинули майже триста людей. На завтра оголосили день жолоби.

Напевно, саме ця подія стала точкою неповернення до минулого мирного життя. Саме цей день став останньою краплею миру як для мене, так і для усього Донбасу.

Кожен житель нашого краю стикнувся з новою реальністю. Багатогодинні артобстріли запам’яталися на все життя. А після – відсутність світла, води, газу, опалення.

Сьогодні, на жаль, ми вже звикли до вибухів, і коли чуємо їх, лякаємося, але нічого з цим не робимо. Якщо снаряд летить, то може влучити, а може – ні, врятувати зможе лише вдача та Бог.

Під час війни багато виїжджали, хто до іншого міста, хто за кордон. Щоб відірватись від страшного.

Я теж з мамою намагалися сховатися від війни. То жили у бабусі з дідусем, але й їхнє містечко захопила війна, то вимушено «відпочивали» на морі, то переїздили з одного міста в інше. При цьому тато залишався жити в Авдіївці, щоб якось забезпечувати сім’ю.

Його голос став для мене якимось символом порятунку. Татко є, значить, все буде добре; тато відповідає, значить, все минеться.

Здавалось, трохи – і все скінчиться.

Час минав, нічого не кращало. Пройшло сім років. Не так вже й багато, але з дитини я стала підлітком, і для мене та моєї родини це були найскладніші роки. Та не тільки ми, в цей проміжок часу усі люди Донбасу страждали. Хтось пережив злидні, хтось розлуку зі своїми близькими, хтось відчув найстрашніше – втрату рідної людини.

Війна зробила жертвами всіх, але кожного по-своєму.

Давайте поринемо в історію. Перша світова війна – перший збройний конфлікт, що тривав від 1914 до 1918 років, де брали участь тридцять вісім держав. Під час неї загинуло десять мільйонів солдат і цивільних. Ще трохи поміркуючи, ми пригадаємо вже Другу світову війну.

Шість страшних років, мільйони загиблих, покалічених, зниклих без вісти. Відновимо в пам’яті 1946 рік – початок холодної війни. Суперечка двох провідних держав, загроза більше ніколи не побачити світ… Можна пригадувати і пригадувати. Це тільки мала частина війн, що відбувалися у нашому світі.

На превеликий жаль, і я, і моя родина, і моє місто, і моя країна відчули на собі жах загрози життю.

Ніколи і нікому я не побажаю відчути страхіття війни. Та все ж, на мою думку, ця проблема буде виникати на нашій планеті постійно.  Я можу сказати лише одне: «Ніколи на нашій Землі не буде миру!» недаремно ще Цицерон писав: «Якщо ми хочемо користуватися миром, доводиться боротися».

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти розлука з близькими 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій