Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Іван Сидоренко

"Війна – горе, сльози, біль"

переглядів: 519

Сидоренко Іван, 14 років, Новотроїцький ЗЗСО I – III ступенів.

І маленькій дитині, і дорослій людині в усьому світі потрібен мир. Це я знаю точно. На превеликий жаль, цінність миру чомусь ми усвідомлюємо лише під час війни або після її закінчення.

Війна – горе, сльози, біль. Мир – родина, спокій, тиша.  А між ними така коротка межа, між моїм особистим щасливим дитинством і стрімким дорослішанням. Довжина межі – день. Один день, який змінив життя моєї родини на банальні до та після.

До – це мама і тато, перший клас Донецької школи № 68, перша вчителька і друзі, перші перемоги і поразки.

І весна – моя улюблена пора року. Так було до… До того дня-межі, що змінив усе!

Що ж тоді відбувалося? Я, малий першокласник, нічого не розумів. Був звичайний весняний шкільний день. Несподівано батьки почали забирати моїх друзів-однокласників додому. Прийшла і моя мама. Вона була схвильована і налякана. Зазвичай говірка і весела, того дня була розгублена і пригнічена. Я ні про що не запитував її. Нічого  не розуміючі, відчував тривогу і напруження.

І саме того дня в нашій квартирі було встановлене головне правило: не підходити до вікна, бо там стріляють!

Хто? Чому? Навіщо? Невже війною можна щось довести і вирішити?! Адже батьки завжди вчили мене домовлятися мирно і нічого не боятися.

А того дня страх оселився в моїй квартирі та став розповзатися рідним містом. Найлютіший ворог – війна, що посіяла паніку. Вона поставила людей перед нелегким і несправедливим вибором: як жити далі? Кожний мав його зробити тільки сам!

Так одного «межового» дня мій тато залишився у Донецьку, більшість друзів зі своїми батьками роз’їхалися світом. А моя мама, одна з багатьох донеччан, свідомо обрала мою безпеку і Україну!

Сьогодні мені 14 років. Я живу разом із мамою у невеликому селі, яке намагаюся любити усім серцем. Мої сьогоднішні однокласники не чули гучних вибухів, не бачили оскаженілого обличчя війни, та вони багато знають про неї. У них, на щастя, не було того дня-межі. Дня, який я намагаюся забути і стерти зі своєї пам’яті. Та це неможливо. Принаймні зараз, коли точиться війна і рідний Донецьк в окупації.

Я точно знаю, що колись ця жорстока війна закінчиться.

Усвідомлюю, що багато чого не можна буде повернути! Та все ж вірю, що колись пригорну до себе рідного батька і зустріну своїх дорослих друзів на мирних вулицях Донецька. Ми будемо стояти поруч на найбільшій площі міста. А над нами гордо майорітиме прапор України! І буде мир! Мир, щоб жити в любові і тиші, обіймати маму і тата, радіти кожному дню! Мир, щоб було майбутнє! Ми маємо право на це!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій