Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Закурдай

"Стань на коліна, руки за голову…"

переглядів: 714

Олександр живе у Гостомелі біля аеродрому «Антонов». З першого дня повномасштабної війни тут розгорталися жорстокі бої. Літали вертольоти, стріляли танки… Снаряд потрапив до будинку Олександра – тепер він безпритульний. Але найстрашніше почалося, коли до міста зайшли кадировці.

Ось мій під’їзд, на третьому поверсі вікно моєї кухні. Дитяча… її немає, вітальні немає. І на тому боці спальні теж немає. Ось вхід, через який я ховався в підвалі. Коли налетіли гелікоптери… близько тридцяти гелікоптерів тут кружляли над «Антоновим». Відстрілялися. Я такий думаю: «Чудово! «Антонов» відбомбили, ми більше нікому не потрібні».

З підвалу виліз, пішов частиною прогулятися, сфотографував прильоти, яму велику, в яку о 06:45 перша ракета прилетіла. Потім повертаюсь. Треба піти додому, поставити телефон на заряджання — у мене якраз акумулятор у машині був заряджений. Ставлю його на заряджання, думаю, треба приготувати каву.

Виходжу на кухню, дивлюсь у вікно: через вхід іде натовп, чоловік 80 кадирівців, бородаті, зі зброєю. І я, такий красень, сиджу з двома телефонами. «Дядечки, не вбивайте…»

Роздягнули, обшукали, а в мене тризуб на грудях наколотий. Давай мене жахати: «Кому передавав координати? Ти корегувальник?» — «Який я коригувальник? Ви подивіться на товщину скла в моїх окулярах, я в них погано бачу, не кажучи вже без них». — «Покажи нам квартири, де тут мешкають військові». — «Які військові?» — «Ну це ж військове містечко». — «Воно перестало бути військовим у тринадцятому році, коли частину розформували й усі роз’їхалися. З військових залишилися лише пенсіонери». Виводять мене в коридор: «Ставай на коліна, руки за голову». Я у своїй квартирі стаю навколішки, руки за голову. Вони виходять у під’їзд, видирають чеку з гранати й кидають мені під ноги. Я з коридору щучкою на кухню під мийку, щоб мене осколками не посікло. Так кадирівці мене жахали, розвідка. Старий кадирівець каже, [що] це була навчальна граната.

Спустили мене до підвалу стусанами. Спочатку ми сиділи тут натовпом, людей близько двохсот по всьому підвалі. Матрац залишився, їжа.

У полоні ми були 38 днів, ось коли 24-го почалася війна й до 31-го, коли вони звідси поїхали. Якщо в Гостомелі була окупація, люди з певними обмеженнями, бо бомбардування було, але вони їздили.

Люди в Гостомелі могли пересуватися, а ми в містечку спокійно не могли пересуватися, ми постійно були під охороною. Літні люди, бабусі періодично просили кадирівців пройти до себе у квартиру за якимись речами, за їжею. Кадирівці виділяли охорону, і під конвоєм людина йшла до себе у квартиру, брала якісь речі й знову поверталася до підвалу. У містечку не було жодних зачинених дверей, усі вони зламали. Електроніку всю ламали, телефони забрали всі.

У мене було три телефони, два з них були робочі, а третій просто на полиці лежав. Телефони забрали майже в усіх. У бабусь кнопкові забрали, потім віддали, потім знову забрали — і з кінцями. Мене після цього ще рази три з підвалу діставали, типу байкер. Я з кишені все викладаю, а в мене приймач був, постійно слухав радіо, щоб новини знати. Вони мені сказали, щоби не було нічого зайвого в кишенях. Усе з кишень витяг, виходжу з темряви. «Я — байкер». — «Ідемо з нами».

Ведуть мене на четвертий поверх, виймаю все з кишень: якісь бублики, печиво, ліхтарик, запальничка. Тут без світла не можна було, знімаю комбінезон, кажу: «Штани теж знімати?»

Він каже: «Ні, залиш». Обшукав мене з голови до ніг. Каже: «Одягайся та йди назад». Я питаю: «Через що метушня?» Каже: «На вашому боці підвалу є телефони, що працюють». А у них прилади, розвідка. На спині були шеврони «розвідка». Вони приладами відчували, що ми маємо телефони. Я кажу: «Ви ж телефони в нас усі забрали, навіть у бабусь кнопкові. Плюс наші знають, що на телефон може ракета прилетіти. У нас навряд. Плюс якщо якісь телефони були за той час, що ми тут сидимо, вони вже розрядилися б. Це не в нас, це ваші якісь бавляться, тому шукайте серед своїх». Ось це двері саме в мою комірчину: коли валився будинок, я був саме там, у цій комірчині. А кадирівці… ось якраз їхня лежанка. Ось вони килими повісили, ось тут вони влаштували лежанку. Каже: «Ви переходите в підвал сусіднього будинку». Я кажу: «А чого?» Він каже: «Тому що я так вирішив». Кажу: «Гаразд. Речі забрати можна?» — «Так, забирай».

Ми спустилися вниз, взяли по рюкзаку з документами й перейшли до підвалу гуртожитку. Ось це наш туалет. Була яма, а в сусідній кімнаті зробили з відрами — це для жінок, дітей. Тут жили люди. Тут жінки з дітьми мешкали, тут готувалася їжа, а ми були тут. Це моє місце, де я до 31 березня вже після того, як мене з підвалу 10-го будинку сюди перевели, тут увесь цей час жив. Тут стояв стіл, де ми всі їли. Ось це стілець із мого будинку — єдине, що збереглося.

Щодня приходив наряд із трьох осіб, причому троє на тому виході, троє на тому виході, і двічі на день мінялися. І десь за три-чотири дні до відходу, до 31 березня, вони й перестали сюди спускатися.

Те, що в нас у містечку бювет, — це дуже нас рятувало, що нам не доводилося сніг топити. На тій стороні постійно сидів чоловік і слухав: генератор торохтить чи ні. Якщо генератор торохтів, то ми в охорони запитували: чи можна по воду? Якщо вони говорили «так», то ми хапали по дві баклажки, біжимо до бювету. Там стирчить два шланги. З одного орки набирають, з іншого ми набираємо воду. І то швидко-швидко, бо 15–20 хвилин — і починається бомбардування. Знову 5–6 хвилин затишшя — і знову починається бомбардування. У нас ранок починався не з переклички, а з перекашлювання, бо тут, по-перше, протяги, пил, собаки з нами постійно жили, коти, вогкість. У моєму 10-му будинку в підвалі набагато сухіше було й приємніше сидіти там, ніж тут.

Прийшов полковник, прізвища не знаю, він не називав. Просто сказав: «Називайте мене полковником». І сказав, що евакуація на Білорусь, хто хоче, може виїхати.

Евакуація була не насильницька, була добровільна. Більшість людей похилого віку, хтось батьків вивозив. Були літні люди, що погано ходили. Людина, у будинку якої я зараз живу, — вона сім’ю рятувала, теж евакуювалася. Я постійно слухав радіо й кажу: «Дивися, Володько, батька сказав, що Білорусь українців не приймає. Є ймовірність, що тебе привезуть до Білорусі, а потім одразу на Росію, а звідти вибратися набагато складніше». Він каже: «Мені в будь-якому випадку потрібно сім’ю рятувати: у дружини астма, вона задихається в підвалі, у доньки напади паніки, вона непритомніє, тому мені в будь-якому випадку сім’ю потрібно вивозити».

Таких евакуацій було три хвилі. Тричі їх евакуювали. На останню хвилю з підвалу з нашого вже ніхто не поїхав. Із цього календаря дуже зручно було крутити самокрутки. Щоразу відривали, і сторінки йшли на самокрутки. Другого числа — останній день, коли я тут був.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Гостомель 2022 Відео Історії мирних чоловіки зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло перший день війни 2022 окупація полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій