Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сергій Тумасов

"Побачив розрив снаряду, після – нічого не пам’ятаю"

переглядів: 1557

Потрапив під обстріл, коли доправляв гуманітарний вантаж у звільнені села на Харківщині!

Фотохудожник з Києва Сергій Тумасов з 2014-го допомагає постраждалим від війни. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну його волонтерська діяльність вийшла на перший план.

Найважче для Сергія – навіть не самі поранення, а те, що найближчі півроку не зможе активно пересуватися. 

Я живу в себе вдома, у Києві, це постійне моє місце проживання. З початком війни я став більше подорожувати Україною з гуманітарною місією. Я отримав прес-карту і почав виїздити у місця, звільнені від окупантів. Наш штаб вирішив, що тут декілька сіл потерпає від окупації, і ми вирішили туди завезти продукти харчування та продукти першої необхідності для жителів цих сіл.

Добре пам’ятаю назву одного села – Мирна долина. Перед ним в нас попав снаряд. Ми їхали по дорозі, коли ми вже під’їжджали до села і почався обстріл, нас супроводжували військові. Вони казали, що вони [росіяни] ціленаправлено били по нашому гуманітарному вантажу.

Нас було два автомобілі. Один проскочив, а ми попали під обстріл. До села вела ґрунтова дорога. Це мирний був конвой, наш автобус був яскраво-жовтий, щоб нас було видно, що ми веземо мирні вантажі.

І тільки ми виїхали з-за лісочку, буквально через декілька секунд ми побачили попереду себе розриви мін, і потім я нічого не пам’ятаю. Не досить довго я був в стані контузії. Прийшов до тями за декілька десятків секунд.

Я залишався в автобусі, я не відчував ніг. Таке відчуття, перше відчуття – я живий чи мертвий, потім ти чуєш, що летять міни, але ти нічого не можеш зробити, руки не працювали.

І був такий момент, коли я побачив розриви, і водій збільшив швидкість, щоб проскочити. Я дістав фотоапарат і хотів зняти щось, і в цей час міна прилетіла в наш автобус. Завдяки тому, що я притиснув камеру до обличчя, я думаю, що це врятувало мої очі. Останній осколок я дістав позавчора, із лоба дістали осколки, з вуха. Три людини були в автобусі, двох винесло через вікно. Один хлопець, який сидів поруч, дуже постраждав, а водію взагалі жодної подряпини, і завдяки цьому він нас врятував. Він мене витягнув з автобуса, тому що росіяни ці кляті продовжували бомбити.

І ще було декілька прямих попадань в автобус, ще був шок, мені здається, у водія, хоча він і на ногах був, перше, що він зробив, він дістав аптечку і гелем залив мою рану. Він нас пробував тягнути, але там рілля, ноги чіпляються. Я кажу йому: «Піди відірви зламану торпеду, склади мої ноги». Він склав мої ноги, зробив імпровізовану шину, відтягнув нас до дерева.

А росіяни весь час накривали і накривали мінами. І потім, коли ми в невеличку ямку з хлопцем лягли, водій сказав: «Я піду шукати когось, звати, бо нікого немає». Але на наше щастя проїжджали хлопці з 93-ї бригади, вони під’їхали. І коли вони нас грузили на пікап, росіяни чи перезаряджали… я пам’ятаю чотири хвилини тиші.

І тільки ми поїхали – вони знову почали стріляти. Хлопці казали, «Градами» накрили, але я дуже не розумів.

Мене доставили спочатку в одну лікарню, потім перегрузили в другу, і потім ще швидкою звідси, з Харкова виїхала швидка і з Первомайська, мене перегружали на трасі. Гомілки в суглобі… довелося робити операцію складну, тут був складніший перелом, тут багатоуламковий перелом. Відкритий перелом з глибокою раною, велика крововтрата, на межі втрати свідомості. Та хлопці зібрали наче добре.

Я волонтер з 14-го, ці роки не дуже волонтерив, десь 14-15-й, з початком вторгнення росії. Навіть думки не було бути чи не бути. Ти повинен зробити все, щоб твоя країна була незалежною і вільною. Вільна країна – вільний я. Я не розумів, як може бути інакше. Волонтерство потім пішло на спад. Інколи допомагали, але з початком 24-го я почав волонтерити і гроші всі віддавав, які міг. Я фотохудожник досить відомий, і в Україні, і в світі знаний. Я почав працювати над декількома проєктами, щоб показати Європі жахіття війни.

Таке відчуття, що ми захищаємо весь прекрасний світ, який існує. Для мене найважчий момент – лежати в ліжку і нічого не вміти робити фізично.

Для мене зараз такий момент, що я маю перебудувати моделі своєї поведінки і своєї роботи, щоб я міг працювати лежачі в ліжку.

Я прокручую в собі… Найдивовижніше, що цей снаряд побачив за 10 хвилин перед цим, я наче його побачив. Є якісь в енергетичних полях знаки, я не придав цьому значення. Ну, а якщо придав би, то що б я зробив? Не поїхав би? Звісно, поїхав. Об’єднання.

. Ми стаємо, як єдиний гурт, волонтери.

І коли я дзвонив людям в праці над проєктом, вони кажуть: «Ми готові працювати безкоштовно». Це об’єднання, коли люди працюють на націю. Це дивовижно. Десятий день, а чи раніше в мене виникло відчуття, що ми перемогли.

У мене був великий пост у фейсбуці, що ми вже перемогли. Ну, війна буде продовжуватися, українці заплатять ціну, і ціну немаленьку. Але путін вже програв, росія програла, росія, звичайно, програла ще до того, як вирішила зайти на територію. Може, неправедність того, що робила росія останні сотні років, так і надає ось впевненість, що ми все ж таки переможемо. Так, і я вірю в ЗСУ.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 Відео Історії мирних чоловіки поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій