Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Прокопова

«Люди найстійкіші, найсильніші, яким нікуди подітися, ось і виживають»

переглядів: 1151

Ми дивилися, як літаки летять, і не розуміли, що справа серйозна буде. Думали, так просто, а воно не так просто. Потім тих літаків стали боятися. А потім стріляли і «Гради», і всякі ці... Назви не знаю, як вони називаються, стріляли по-страшному.

Люди найстійкіші, найсильніші, яким нікуди подітися, ось і виживають

Їхав хлопець вулицею на велосипеді, снарядом раз – і ногу відірвало. Страшно, що було. Потім вже вдень не стали стріляти, а стали лише вночі.

Війна – це що стріляють, вбивають людей, будинки руйнують. Як ніч – так по чотири будинки, по два, по одному. Ну щоночі все це спалахувало у людей. Усі в переживаннях, сльозах.

У 2014-му році почалося – відключали світло, газ відключали, ми на багатті готували. Усе було закопчене, усе було жахливе. І сиділи, чекали, поки світло дадуть, поки газ дадуть.

Найстрашніше – це коли міліцію бомбили, а ми в тому районі були. І ці снаряди так летять низько. Люди всі біжать, ховаються. Дідусь каже: «Лягай!» Так що ж лягай? Треба ж тікати кудись же далі трішки. Ми побігли. Це страшно було, не передати. Ці снаряди, коли летять, такі великі.

Люди найстійкіші, найсильніші, яким нікуди подітися, ось і виживають

Удвох не так страшно. Хоч розмовляємо один з одним. Між будинком і нашою глухою стінкою влетіла здорова червона, що горить, снарядина. Ми сидимо, у вікно нам видно, коли пролетіла між будинком одним і другим, і полетіла далі. Куди далі полетіла – не знаю. Але коли бачили – все, думали, що серце зупиниться від страху.

Люди найстійкіші, найсильніші, яким нікуди подітися, ось і виживають

Хорошим був чоловік, дуже навіть хорошим був. Грамотний, розумний, такий сім’янин, взагалі прекрасний. Він завжди у мене як секретар був, усе записував. І так переживав від страху від цього, що проявилося білокрів’я. Лейкоцитів мало було в крові. Ось і помер. До війни нормально було все. А ось ці страхи... У бомбосховищі сиділи. А вони так стріляли, що, здається, зараз стеля обвалиться і всіх нас присипле.

Люди найстійкіші, найсильніші, яким нікуди подітися, ось і виживають

Глибокий такий підвал був. Спеціальне бомбосховище зроблено. Але запущене вже було. Ніхто ним не користувався, нікому не треба було. А тут бах – і знадобилося.

Ми прожили до 2017-го року удвох. 31 серпня він помер у сімнадцятому році. Не могла я заспокоїтися, не могла уявити, як це сама. Те все він по своїй частині, по чоловічій, знав, де що забити, де що прибити, все-все робив. А я по господарству – готувала, годувала всіх.

Мрію, щоб скоріше мир був. Щоб визначеність була. А так усі в очікуванні, усі як на пороховій бочці. Сидимо всі чекаємо: не дай Бог, десь вибухне, стрельне – і пішло, і пішло. Тепер усі говорять: ми не переживемо, повмираємо. Ось так люди кажуть. Страх цей, якщо ще повториться, то, кажуть: «Ми вже не переживемо». Тому що всі знають, що це таке. Це раніше ми не знали.

Тут у мене більше було квітів. Як приходять гості, всім подобається: «Ой, як гарно!». Але мороз був у квартирі, хоч топи, хоч не топи. Вікна були пробиті. Деякі квіти пропали. Що могла зберегти хоч трохи, я зберегла. Найсильніші та стійкі вижили квіти. І люди найстійкіші, найсильніші, яким нікуди подітися, ось і виживають.

Люди найстійкіші, найсильніші, яким нікуди подітися, ось і виживають

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 2017 2020 Відео Історії мирних пенсіонери 2014 2015 2017 2020 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+)
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій