Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Веселовська

«Живеш собі благополучно, а потім за мить втрачаєш усе»

переглядів: 683

Діти Наталії Веселовської розділені кордонами й лінією фронту. Жінка залишилася без будинку, без своєї справи й без якихось надій зберегти сім’ю. Повертатися в Донецьк не хоче. 

Війна для мене почалася в 2014 році. У мене двоє дітей із великою різницею у віці, старша дочка вже працювала. Коли почалися всі ці події, мої друзі в травні 2014 року виїхали до Бердянська й забрали мою молодшу дочку із собою. Зі старшою я залишалася влітку в Донецьку, тому що в неї робота, і незрозуміло було, як будуть розвиватися події далі.

Мій батько з Абхазії, враховуючи досвід нашої сім’ї, я розуміла, що якщо війна почалася, то швидко не закінчиться. Було зрозуміло, що щось потрібно робити, пересиджувати в Донецьку – не варіант.

Коли старшій запропонували переїхати в будь-яке місто України, я її випровадила спочатку до Бердянська. Потяги в серпні не ходили, я не змогла її відправити в те місто, яке вона обрала, і вдалося її відправити до Бердянська автобусом. Тут друзі її підхопили й відправили далі.

Я завершила справи й теж виїхала до Бердянська, зимові речі із собою не брала. У жовтні повернулася до Донецька за речами, а у квартиру вже потрапити не могла. Із вхідних дверей просто зрізали замок, і тепер там жили зовсім інші люди у військовій формі. Коли вони відкрили двері, я не знала, що мені робити: заходити у квартиру чи бігти далі, ніж я бачу. Але мене впустили, і я попросила звільнити квартиру. Ми досить ввічливо поспілкувалися, я зібрала речі й поїхала. Через місяць зателефонували та сказали, що квартира вільна і можна комусь передати ключі. Загалом, наступного разу, коли я потрапила в квартиру, то в мене склалося таке враження, що там йшла війна...

До всіх цих подій я жила спокійно й розмірено, народила другу дитину у 2009 році. У мене був свій маленький бізнес, усе було добре. А потім ти втрачаєш усе. Ось просто лише за мить. Бізнес, майно і найголовніше – я втратила сім’ю. Серцеві напади, інсульти – усе це складно. Я залишилася взагалі сама, із дітьми. Добре, що старша в мене зовсім доросла дівчинка. Хоча півтора року вона була в страшній депресії.

Молодша дочка досі боїться залишатися сама, тому що ми чули бомбардування, як снаряди падали поруч. Ми зверталися навіть до психолога. Вона сказала, що ці події наклали відбиток і з часом це минеться. Але ось уже сім років не минає.

Старша дочка зараз у Донецьку. Мене відвідують думки приїхати туди, але раніше я могла приїхати за день, а зараз це перетворюється на якийсь божевільний квест. І я думаю про те, щоб повернутися, тому що там дитина. Поки жива прабабуся, то ще добре, так-сяк якось ми справляємося. Навіть якщо війна закінчиться, я навряд чи повернуся в Донецьк назовсім. Мені боляче там бути.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій