Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Бєлицька

«Тут влітку було дуже шумно. Піонерський табір поруч, музика, дискотеки. А зараз самотність»

переглядів: 891

Я тут народилася, мої батьки тут жили. Раніше було по-іншому. У нас був пляж, у нас було море, у нас працювали всі піонерські табори, пансіонати. Тут улітку було дуже шумно. Піонерський табір поруч – музика й дискотеки вечорами. Тоді було людно. А зараз все, усі на самоті.

Тут влітку було дуже шумно. Піонерський табір поруч, музика, дискотеки. А зараз самотність

Війна принесла перші результати. Молодь виїхала, молоді в селищі немає. Залишилися такі, як я, пенсіонери, і ті, кому нікуди їхати. На літо приїжджають онуки, діти, а коли зима – самі літні люди. На вулицю вийдеш – не видно нікого, ніякого руху абсолютно.

Море мінували. І ви знаєте, навесні як почали вибухати ці міни! Море рухається і, мабуть, чи пісок, або що... Ой, така канонада була! Потім почалися постріли, залпи. Було просто страшно.

Тут влітку було дуже шумно. Піонерський табір поруч, музика, дискотеки. А зараз самотність

Я звідси виїхала, тому що тут стріляли зовсім поруч. Ми подумали: сім’я велика, дітки маленькі, і ми вирішили виїхати. Ми виїхали до Кривого Рогу в 2014-му році. Пробули там рік, потім повернулися сюди.

Дітям, звісно, було важкувато. Нова школа, нові діти, нові вчителі... – важко. Хлопчики пішли там у перший клас, але коли ми повернулися, вони пішли знову в перший клас. Мама вирішила, що потрібно дітям утвердитися, зміцнитися в знаннях, і вони пішли знову в перший клас.

Тут влітку було дуже шумно. Піонерський табір поруч, музика, дискотеки. А зараз самотність

Людина – таке створіння, звикає до всього. Спочатку було страшно. Я боялася і ночувати сама, і жити. Десь щось стукнуло – було страшно. Зараз трішки ніби не так. І чую – вибухає, стріляють. Але я вже навчилася визначати: ага, це ніби як далеко, ага, це ближче.

Через підвищення [тарифів] комунальних послуг важко. Пенсія 1500 гривень. Важко і комуналку платити, і з їжею. Ціни підвищуються постійно. Обмежуємо себе, потихеньку економимо. Що робити? М’ясо – це розкіш. Переважно курка, яка є дешевшою. За інше м’ясо ми вже не розмовляємо. Городу в мене немає. Коли в нас розливалося море, зайшла вода, і ґрунт став солоний, там нічого не росте. Тільки очерет росте. Так що все купуємо.

Тут влітку було дуже шумно. Піонерський табір поруч, музика, дискотеки. А зараз самотність

Ми отримуємо гуманітарну допомогу, і це велика підтримка, підмога. І крупи, і макарони, і борошно, і масло, слава Богу – все є.

Душа болить переважно за дітей і онуків. Ми прожили своє життя, можна сказати, добре, непогано ми прожили. А от малята... Що їх чекає, яка перспектива, яке майбутнє? Сподіваюся тільки на Бога. Я людина віруюча, і в моєму віці сподіваюся на Бога. І знаю, що діти мої не залишать мене. Вони в мене такі чуйні, слава Богу. Я вдячна Богу за них.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Піонерське 2014 2018 Відео Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій