Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Федорівна Бойко

«Загорілася квартира – дим проникнув у підвал, в якому ми переховувалися»

переглядів: 162

Мені 61 рік. Ми з чоловіком і сином жили в Сартані. 

Я працювала керівником поштового відділення. Вранці 24 лютого прийшло повідомлення, що не потрібно виходити на роботу, бо почалася війна. Ми ввімкнули телевізор і побачили звернення нашого президента. Навіть після цього не вірилося, що буде повномасштабна війна. Хоча напередодні в мене гостювала сестра і говорила, що треба виїжджати, бо вже ходили чутки про війну. А я тоді зі скепсисом відповіла, що такого не може бути. Потім згадувала цей момент у підвалі. 

У перший день війни ми пішли до магазину. Купили води, борошна, олії, картоплі. Окрім цього, у нас вдома були деякі запаси продуктів. Ми жили в приватному будинку. Газу не було. Ми розводили вогнище на подвір’ї і готували на ньому їсти. Принаймні, коли це було можливо. Бо бували такі дні, що через авіаобстріли не вдавалося вийти на вулицю. 

Ми кілька разів переходили з одного підвалу до іншого. 20 березня снаряд влучив у будинок, у підвалі якого ми на той час переховувалися. Загорілася квартира – дим проникнув у підвал. 

Ми з сином побігли під обстрілами до хлібозаводу, бо там було велике бомбосховище. По дорозі бачили російських військових і трупи мирних жителів Маріуполя. Чоловік відстав від нас, ми не знали, куди він подівся. 

У бомбосховищі нам допомогли. Одна жіночка принесла подушки й деякі речі. Володимир, молодий спортсмен нашої збірної з Азовмашу, поділився їжею. Також нас підкормлювала моя знайома Марина Махно. А Жора Хамбур дав нам води. Ми дуже вдячні цим людям. 

Згодом ми знайшли чоловіка і разом з ним вибралися з міста. У бомбосховищі нам сказали, що з 17 мікрорайону вивозять людей у Нікольське. Ми дійшли туди пішки, записалися – і через день нас вивезли. З Нікольського доїхали до Мелекіного. Три дні жили у друга, приходили до тями. По телебаченню почули інформацію про те, що з Бердянська можна виїхати на евакуаційному автобусі. Друг відвіз нас туди. У Бердянську нас прийняла жінка, і сказала, що ми можемо залишатися в неї стільки, скільки потрібно.

На всьому шляху нам зустрічалися добрі люди, які ставилися до нас з розумінням і пропонували допомогу. 31 березня ми виїхали на евакуаційному автобусі в Запоріжжя. А звідти на поїзді добралися до Хмельницького. Чекаємо на перемогу, щоб можна було повернутися додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Сартана 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій