Юрію Панкратьєву було 56 років. Коли почалася повномасштабна війна, він відправив дружину і доньку в західні області України, а сам поїхав на дачу в село Золотинка на Чернігівщині. Вважав, що там буде безпечно, оскільки Золотинка – далеко від траси, здавалося, російські війська туди не дістануться. Однак село окупували.

Юрія та Павла знайшли вбитими у сусідньому селі

15 березня 2022 в двір Юрія зайшли російські військові. Покликали господаря на ім’я і забрали. Викрали і його сусіда Павла Терещенка. Чоловіків відвезли в село Ягідне, де розстріляли.

Після того, як на початку квітня 2022 ЗСУ звільнили населені пункти області, тіла чоловіків знайшли на подвір'ї школи. Вони лежали накриті шифером, серед двох десятків інших загиблих.

Юрій Панкратьєв народився в Києві. Після школи служив строкову службу, закінчив авіаційний університет. Працював у різних компаніях, де вів бази даних. Останні роки був тестувальником і керівником відділу в ІТ-компанії. У вільний час захоплювався кульовою стрільбою: мав розряд, іменну зброю, брав участь у змаганнях. Також займався авіамоделюванням.

Юрій був одружений вдруге. Від першого шлюбу мав дорослого сина. Від другого – доньку, якій на момент його вбивства було 9 років. Усією родиною вони любили кататися на лижах у Карпатах. На 2022 рік місць на курорті не забронювали, планували поїхати спонтанно.

Дачу в Золотинці сім'я придбала 10 років тому. Її обрав Юрій за оголошенням. Подружжя шукало будиночок біля річки та лісу, щоби проводити там вихідні. Юрій вклав у садибу чимало часу та зусиль, обожнював будувати щось, майструвати. За словами дружини, він був спокійним і врівноваженим.

«Востаннє ми переписувалися 14 березня. Тоді якимось дивом з’явився зв’язок. Потім 16 березня, виходить, що коли він уже загинув, я відправила йому милу картинку. Там був котик і напис: «Чув, живи, бо мені ще пузо чухати». Наступного дня додзвонилася сусідка і сказала, що хлопців взяли у полон», – розповіла дружина Катерина.

Через два тижні та ж сусідка повідомила, що Юрія та Павла знайшли вбитими у сусідньому селі. Обох поховали в Чернігові на цвинтарі в Ялівщині.

У Юрія залишилися дружина, донька і син.

Історія з instagram каналу Victims of russia.