Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Яцентюк

"Їй не вистачило декількох секунд, щоби вийти"

переглядів: 62

64-річна Наталія Яцентюк загинула 9 березня 2022 в Ізюмі. Черговий удар російської армії по будинку на Першотравневій, 2 обвалив усі п’ять поверхів під’їзду. Загинули близько півсотні людей, які ховалися від обстрілів у підвалі та квартирах. Разом із Наталею – майже вся її родина: троє малих онуків, донька і зять, 96-річна тітка.

Їй не вистачило декількох секунд, щоби вийти

Наталія до пенсії працювала медсестрою. Допомагала сусідам, якщо їм треба було зробити уколи. Її запам’ятали доброю і скромною.

«Наталя тиха була, така навіть сором’язлива, а от у їхній із чоловіком Михайлом квартирі завжди було гамірно, бо туди їхня велика родина приходила відзначати всі свята», – розповіла сусідка Тетяна.

«Вона так раділа, коли приходили онуки, жила для них…», – розповів чоловік Наталії, Михайло.

Від обстрілів Ізюма родичі вирішили ховатися разом. У підвал, де було дуже багато людей, не йшли. Михайло облаштував окремий сховок у щитовій: там було світло й тепло, для онуків поставили телевізор. До 4 березня сім’я ще поверталася ночувати в квартиру. Далі вирішили бути у сховку весь час, боялися, адже їхній район сильно бомбили.

Ще до повномасштабної війни Наталія доглядала за 96-річною тіткою, яка жила неподалік. Щодня носила їй обіди. Вони були дуже близькими. Коли будинок тітки пошкодило вибухом, її теж забрали в укриття на Першотравневій.

9 березня вся родина – восьмеро людей – була в щитовій. У момент удару Михайло пішов зробити онуці чай, це його врятувало. Наталія була за кілька кроків позаду. Їй не вистачило декількох секунд, щоби вийти.

Тіло Наталії знайшли 12 квітня. Її опізнав чоловік. Того ж дня витягли тіла її тітки, доньки та зятя. 13 квітня дістали трьох онуків. 

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ізюм 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) діти перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій