Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віра Кожанова

«Я за голову взялася і думаю, що це кінець світу, напевно»

переглядів: 1062

31 січня 2016 року, годині о 10 ранку, серед білого дня гримнуло – і просто на подвір’я, у веранду влучило. Вікна всі висипалися, сарай розбило, паркан осколками посікло, гараж. Загалом, що було, все зруйнувалося.

Я за голову взялася і думаю, що це кінець світу, напевно

З «Граду» били. «Градина» впала прямо у веранду, там в підлозі й застрягла. Ми самі дістали. Вона вже порожня була. Дах повністю знесло. Зносили шифер, у кого який був. Допомогли люди нам закрити цей бік.

Я за голову взялася і думаю, що це кінець світу, напевно

Ми тільки поснідали. А я вже виходити з хати, з кухні – і щось мене потягнуло... Назад я повернулася. І цієї хвилини... Це жах тихий був! Шум, тріск, такий вітер, хвиля пішла. Скло полетіло в кухню. Я так за голову взялася і думаю, що це кінець світу, напевно, вже.

Я за голову взялася і думаю, що це кінець світу, напевно

Чоловік сидів на дивані в хаті. І як дало хвилею – його в іншу кімнату знесло з дивана. Він у кутку опинився в спальні. Каже: «Я прийшов до тями, лежу на підлозі». Ось таке було. А якби ми не пішли... Секундна справа. Ми б тут загинули. Стільки осколків було... Це жах!

Я за голову взялася і думаю, що це кінець світу, напевно

Він звідти вискакує, а я звідси. Я в шоку була. Вийшла на вулицю. Тут мені дочка дзвонить: «Мамо, у нас зятя вбило». На іншій вулиці зять, 35 років, убило його. Стояв біля хвіртки. Теж звалилася бомба біля хвіртки. А він стояв із сусідом. У мене підкосилися ноги.

Господи, навіщо ця війна? Ну навіщо? Все було у всіх людей добре, і на тобі. Ніколи б не подумали, що в нас буде війна. Не знаю тепер, як відновлювати. Такі справи наші бідні.

Як тільки починають бомбити – сумка з документами, фотографіями зібрана. Ось на знімку старша дочка з маленьким сином. Зараз вже 20 років синові. А зять молодший загинув. Ось вони. Ось їхнє весілля. Тепер тільки дивись і плач. 14 років вони прожили, і життя зруйнувалося. Усе. Нема сім’ї, немає зятя. Дочка залишилася, як то кажуть, неприкаяна.

Я за голову взялася і думаю, що це кінець світу, напевно

Найважливіше зараз – це якби настав мир. Щоб не стріляли, щоб лягти спати і встати спокійно, як раніше в нас було. Мене раніше все влаштовувало. А тепер лягаєш спати – страшно. Встаєш вранці, кажеш: «Господи, слава Богу, що живий залишився». Щось руки не лежать ні до чого. Щоб був настрій якийсь у житті, зараз немає. Живеш одним днем.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Курдюмівка 2016 Відео Історії мирних жінки зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій