Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Федорівна Філіпенко

«Я вже забула, коли сміялася»

переглядів: 609

За роки війни Ганна Філіпенко поховала всіх своїх рідних, тепер мешкає одна. Пам'ятає страшні обстріли, втечу від снарядів, похорон. Досі відчуває страх та паніку, коли чує віддалені вибухи.

Станиці Луганській я народилася, і хрестилася, і дітей поховала. З дитинства жила з батьками у старому будинку, а потім разом із чоловіком збудували свій, новий. На початку війни цей будинок пошкодив снаряд, а сарай розвалив повністю.

Пам'ятаю першого дня, як бомбанули, як потрапили біля нас, як страшно було. Ледве встигла сховатись у підвал, а коли вилізла, побачила, що в будинок влучили, а сараю зовсім немає.

Від обстрілів тікала до Нижньотеплого до двоюрідної сестри. Вдень поверталася додому, працювала на городі, а на ніч знову бігла до сестри. Вона паралізована лежала, я доглядала її. Всі ми були на нервах, ця ситуація підірвала психіку. Потім сестру поховала, і брата. У 2014 році як почався похорон – так і пішли одні за одними. Зовсім одна залишилася. Вже забула, коли востаннє сміялася.

Нині живу, як усі. Пенсію отримую. Вода в будинку йде нормально, електрика та газ є, але котел поганий. Взимку на опалення йде 400-500 кубів, а в хаті - 10 градусів. Будинок треба утеплювати, але мені з цим не впоратися. Господарство все розбите-розгромлене.

Як тільки почую, що десь бухнуло – так і боюсь. Хотілося все це забути, але не можу, нерви на межі. Мрію про мир та просто хочу спокою.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 2021 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій