Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Іванова

Я намагалася зберігати спокій»

переглядів: 610

Ми спочатку перебували в Горлівці. Я була в декреті, дитині виповнився рік і п’ять місяців. Спочатку було спокійно, але в липні 2014-го нам довелося виїхати. Після цього стався обстріл району, де ми жили. Більше в Горлівці я не була. Мені доводилося бачити воєнні дії на власні очі в Новолуганському.

Я намагалася зберігати спокій

Ми місяць пробули на морі, потім повернулися додому до батьків, у Новолуганське, усе ж поряд тут відбувалося.

Коли були обстріли, ми нікуди не ховалися. Живемо на першому поверсі, тому просто виходили в коридор, нікуди не тікали.

Я намагалася зберігати спокій, щоб не налякати дитину. Налаштовувала себе на позитив, щоб не хотілося нічого запам’ятовувати...

Через війну стало погано, заробіток не той, можливості не ті. Тривалий час я не могла оформити дитячу допомогу, тому що працювала в Горлівці і всі документи були там. Щоб її отримати, мені потрібна була довідка з роботи, а я не могла туди потрапити. Як мати-одиначка я півроку не отримувала дитячі виплати, приходило 350 гривень, і все.

Після досягнення дитиною трьох років мені рекомендованим листом через Маріуполь вислали документи. У цей період мені допомагали батьки. Можна сказати, я сиділа в них на шиї.

Мрію, що все це закінчиться й можна буде їздити куди завгодно без пропусків, без контролів і перевірок.

Я отримувала допомогу від Фонду Ріната Ахметова, [організації] «Людина в біді» і один раз від МОМ [Міжнародної організації з міграції]. Було добре, коли надавали допомогу, виходило трохи економити. Крім продуктів, була побутова хімія та грошова підтримка. Завдяки гуманітарній допомозі можна було якісь продукти або хімію не купувати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 Аудіо Історії мирних жінки 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення неповні сім'ї їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій