Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Данило Брильов

"Вибухи стали частиною життя в нашому селі"

переглядів: 273

Брильов Данило, 16 років, Новолуганська ЗОШ I – III ст.    

Мене звуть Данило Брильов. Я живу в селищі Новолуганське, яке знаходиться на лінії розмежування. Жив тут з мого народження і до сьогоднішнього дня.

У 2014 році, коли  починався конфлікт на Донбасі, я був ще зовсім маленьким. Але я пам’ятаю, як мене будила мати посеред ночі і вела ховатися у ванну кімнату, бо там немає вікон.

Пам’ятаю,  як я не міг з’ясувати, чому у сонячний день мама плакала, а батько стривожений ходив кругами, не знаючи, як правильно вчинити.

Але одного дня ми вирішили, що треба перечекати небезпечний момент. Та незабаром переїхали до знайомих в інше місто. Минуло декілька місяців, і ми повернулися додому, до друзів.

. Повернувшись, я звернув увагу, що всі жили так само, як до війни. Навіть вибухи стали частиною життя в нашому селі.

Бувало, для того, щоб не чути вибухів, ми йшли додому та включали телевізор якомога гучніше. Так і тривало життя. Майже ніхто не вірив у починання бойових дій. Мої сусіди кожен день уявляли, як вони вмикають новини і почують: «Війна закінчена». І буде великий бенкет.

Однак одного дня довелося відкинути всі мрії. Це було 18 грудня 2017 року. Я прийшов зі школи радісний зі святковим настроєм. Сиділи ми у залі, мати готувала вечерю. Вмить вікна та міжкімнатні двері почали дуже сильно трястись не так, як звичайно. Батько одразу почав всіх збирати у ванну кімнату. Зажались у купу.

Все, що нам залишилось робити, це молитися, і навіть батько, який ніколи не молився, почав молитися.

Я не можу сказати, скільки у такому стані ми знаходилися, тому що через шок я повністю втратив лік часу. Коли цей жах закінчився, батько вийшов подивитися на ушкодження. Хата була не придатна до життя. Весь вечір я знаходився в стані контузії. Я не міг уявити масштабів ситуації, яка відбулася тієї миті.

Це і був день, коли для мене почалася війна! Наша сім’я змушена була переїхати на якийсь час у сусіднє місто. І тільки через тиждень я зміг уявити, що сталося.

Саме радісне було, коли я дізнався, що всі мені близькі люди залишилися цілі. Тільки тоді я зміг зітхнути з полегшенням.

Через декілька років ми знов повернулися у рідну домівку. Хоч ми до сьогоднішнього дня живемо тут, і я, і батьки, усі ми розуміємо, що це від безвиході…  Переживши всі ці події, я зробив для себе висновки, які будуть моєю метою. Я не хочу більше тут жити. Я не хочу, будуючи плани на життя, щоб одного «чудового дня» абсолютно все зникло.

Я хочу, слухаючи гуркіт грому, бути впевненим, що це не якась нова зброя.

Та все ж, я не втрачаю віри у якомога скоріше завершення війни. Я впевнений, що зовсім скоро моє селище знову наповниться веселим сміхом та безтурботними усмішками дорослих.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій