Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Валицька

«Я сказала: «Я не помру, поки не скінчиться війна». Ту війну пережила»

переглядів: 840

Будиночок ми купили, як пішли на пенсію, 30 років тому. Я пішла перша, а потім він [чоловік] пішов. І ми купили цю хатку. Я не хотіла, а він каже: «Ми як дачу собі купимо».

Він тут жив, а я – там. Прийду вранці, упораюсь і йду на Саксаганський. Ходила-ходила і доходилася, що вже й ніженьки болять. Так тут і прижилася. Тому я, напевно, ще й ходжу. Я і сьогодні там полуничку пішла, опрацювала, ножичком – солончак, травичку курочкам принесла.

У мене і курочки є. І курчаток, і каченят купила. Не хотіла спочатку. Кажу: «Важко мені». А потім пішла і купила. Люблю я їх, і все.

Важко, звичайно. Самій важко, дуже важко. Сьогодні його [чоловіка] змусила: «Піди хоч трошки мені трави поріж». І він йде з палицями. Ледве-ледве пішов – мені допоміг трошки траву порізати.

Ми тут були. Усе летіло, але до нас не долітали снаряди. Але таке було! Хата тремтіла! У мене стінка в спальні ніколи не тріскала, скільки ми живемо, а [після обстрілів] вона тріснула.

Хати деренчали. Я взяла подушку і пішла в підвал. А дід ліг і лежить на ліжку. Минуло кілька днів, він каже: «Не ходи туди, якщо влучить у підвал, усі банки будуть на тобі». Ну я пішла, забрала подушку. Вже нікуди не ходила. В хаті [залишалися під час обстрілів].

Гримить! Хоч заткни вуха і не слухай, а все одно чути. Так тарабанило! Боялися, звичайно, було страшно, дуже страшно.

Ріната [Ахметова] я люблю за те, що він людям допомагає, дітям допомагає. Вони нам привезли допомогу сюди додому, прямо в хату занесли й дідусю, й мені. Мені важко вже носити масло, борошно. А тут усе: і масло, і борошно, і цукор, паштети, крупи, горох.

Я сказала: «Я не помру доти, поки не скінчиться війна». Досить! Ту війну [Другу світову] пережила. Я була маленька, але я пам'ятаю. Я пам'ятаю, як ми в підвалі були, пам'ятаю ту війну ще.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Калинівка 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій